Afbeelding

Internationale Sushi Dag: veelgemaakte sushi-fouten onder Nederlanders

Restaurant
Deliveroo en topchef Eveline Wu van Mood Streetfood helpen je op weg
Aanstaande zaterdag is het Internationale Sushi Dag en kun je niet om deze Japanse lekkernij heen. Want ook onder Nederlanders is sushi ongekend populair, niet voor niets is het op Deliveroo een van de meest bestelde gerechten. Het is zelfs goed voor een derde van de totale bestellingen. Met zoveel sushi-fans in het land zou je denken dat iedereen op de hoogte is van de sushi-etiquette. Toch hebben velen geen idee! Deliveroo en topchef Eveline Wu van Mood Streetfood leggen uit hoe het hoort. 
Eveline Wu: “Het ergste wat ik zie, is dat mensen hun volledige sushi in een volle bak sojasaus dippen. Je verpest de smaken, textuur en drinkt bijna de sojasaus: veel te zout.”
Sushi-sabotage Een op de vijf sushi-eters in Nederland is van mening ‘hoe meer sojasaus, hoe beter’, blijkt uit onderzoek van Deliveroo*. Sushi-chefs denken daar anders over, vertelt de topchef van Mood Streetfood: “Een sushi-chef stopt veel liefde en aandacht in de smaken en textuur. Een flinke dip in de sojasaus verstoort de smaakbalans en inspanningen van een chef.” Maar wanneer gebruik je dan wel sojasaus? Alleen bij sushi zonder toegevoegde smaken of sauzen, zoals een onigiri. Zo kun je er zelf extra smaak aan geven, maar let op: rijst hoort nooit in de sojasaus gedipt te worden. Pak de sushi op, dip de viskant in de sojasaus en geniet van je hap. Zo voorkom je dat je sushi uit elkaar valt.
Pittige fouten En waar hoort dan de wasabi? Bijna een derde van de Nederlanders mixt dit royaal door de sojasaus. Een beginnersfout volgens Eveline Wu. Wasabi is van origine vooral belangrijk omdat het potentiële gevaarlijke bacteriën van de rauwe vis doodt en eventuele ontstekingen in de darmen remt. Daarbij kan het extra smaak geven aan je sushi, maar: “Ik raad aan een klontje in een laag sojasaus te doen en deze niet te mixen, zo heb je de keuze, afhankelijk van de sushi die je eet.” Nog een extra tip van de sushi-chef: “Eet absoluut een stukje gember tussen de verschillende soorten sushi door om zo de smaken te neutraliseren.”
Met bestek, stokjes, of je handen? En hoe eet je de sushi zelf? Bijna twee op de vijf Nederlanders nuttigt het met mes en vork en meer dan de helft gebruikt het liefst stokjes. De officiële (en volgens Eveline Wu lekkerste) manier is om je handen te gebruiken, nadat je ze eerst schoongemaakt hebt. Vervolgens: aanvallen! Bijna veertig procent nuttigt de sushi het liefst in meerdere happen, maar Eveline Wu verzekert je: “Wij zijn de sushidesigner als chef. Alle smaken zijn met aandacht ontworpen en als je maar de helft van de sushi in je mond stopt, mis je de helft van de smaakexplosie.” Als grootste tip heeft Eveline om vooral te ‘leren genieten van sushi’ door mindful te eten. “Zo ga je alle smaken en texturen pas echt appreciëren zoals deze bedoeld zijn.”
Trends In haar eigen restaurant, Mood Streetfood in Eindhoven, merkt Eveline dat er steeds meer vraag is naar vegan sushi. Zo is haar eigen favoriet de Strawberry Roll met vegan roomkaas en avocado, maar heeft ze ook een sushirol met vegan kip, pesto en rucola. Verder wordt er veel geëxperimenteerd met nieuwe vissoorten zoals inktvis en octopus. Uit de resultaten valt ook nog op te maken dat meer dan drie kwart van de Nederlanders sushi liever niet zonder gezelschap eet, en dat vier op de vijf nooit zelf sushi maakt. Gelukkig zijn er zaterdag veel opties om sushi te bestellen. Dit zijn op Deliveroo de populairste sushi-gerechten in de grote steden:
Amsterdam - Creative Sushi’s bij Dragon-I Amsterdam Rotterdam - Sushi Box bij Mood Restaurant Rotterdam Den Haag - Ohana sushi sets bij Ohana Poké More IV B.V. Utrecht - Sushi bij Sushi Koi Utrecht Eindhoven - Sushi & Sashimi bij Mood Streetfood Haarlem - Uramaki sushi rolls bij Traiteur Toujours
*Onderzoek van Multiscope in juni 2022 onder 1.607 Nederlanders