Afbeelding

Historische Sint-Walburgiskerk in Arnhem wordt nieuwe thuis voor stadsbrouwerij Durs

Horeca Algemeen

In een historische omgeving komt binnenkort dé plek van Arnhem tot leven. De eeuwenoude Walburgiskerk in Arnhem opent binnenkort namelijk haar deuren voor dé stadsbrouwerij van Arnhem, Brouwerij Durs. Bekend om zijn bieren, zoals Geutpisser, Swerte Schaap, Dikke Prins en Dakhaas, zal Durs begin juni zijn brouwerij en bottelarij in de kerk in gebruik nemen. Hiermee wordt niet alleen een stukje geschiedenis nieuw leven ingeblazen, maar wordt ook de rijke brouwtraditie van Arnhem voortgezet, met een moderne twist van innovatie en smaak.

Maarten de Keijzer, eigenaar van Brouwerij Durs, deelt zijn enthousiasme over de prachtige locatie: “We komen op een historische plek. Nabij de Jansbeek, waar al rond de dertiende eeuw brouwerijen stonden die het water uit de beek gebruikten om bier te brouwen.” De geschiedenis herleeft ook voor Theo de Rijk, eigenaar van de Walburgiskerk, die benadrukt dat in de zestiende en zeventiende eeuw al kloosterbier werd gebrouwen in de kerk, destijds onder het gezag van de Abdij van Prüm.

De verhuizing naar de Walburgiskerk markeert een belangrijke stap voor Durs, die zijn hoofdvestiging in Klarendal verlaat om zich in het stadscentrum te vestigen. De nieuwe locatie biedt niet alleen ruimte voor uitbreiding van de productiecapaciteit, maar ook voor een proeflokaal en eetgelegenheid, die later dit jaar geopend zullen worden. Durs wil een plek creëren waar mensen trots op kunnen zijn, samenkomen en mooie herinneringen kunnen maken. De brouwerij streeft ernaar om lokaal, regionaal, duurzaam en van hoge kwaliteit producten te creëren, met aandacht voor de omgeving en sociale verantwoordelijkheid.

“We hebben al langer uitbreidingsplannen, maar kunnen deze niet op onze huidige locatie verwezenlijken. We barsten hier uit onze voegen”, aldus De Keijzer. De stadsbrouwerij is van plan om de productiecapaciteit te verdubbelen, van 300.000 naar uiteindelijk 600.000 flesjes bier per jaar. Naast de populaire bieren, zoals Frost, Ernems Mokkel en Jetser, zullen er ook meer bierspecialiteiten op de markt komen, zoals barrel-aged bieren en andere specials.

De Keijzer erkent dat de aanloopjaren voor de stadsbrouwerij niet zonder uitdagingen zijn geweest, met onder andere de impact van corona en stijgende energietarieven. Om de verhuizing en inrichting van de nieuwe brouwerij te bekostigen, start Durs eind april met een crowdfundingsactie. “Financiële steun is hard nodig om uit de aanloopkosten te komen”, aldus De Keijzer.

Met de verhuizing naar de Walburgiskerk zet Durs niet alleen een belangrijke stap in zijn eigen groei, maar draagt het ook bij aan het behoud van de rijke brouwtraditie van Arnhem. De combinatie van historie, ambacht en innovatie belooft een mooie toekomst voor de Arnhemse biercultuur!