Afbeelding

Alide van Toor beoogd voorzitter van vakvereniging ProFri

Horeca Algemeen

Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) houdt maandag 3 juni bij Hotel Van der Valk in Vianen een bijzondere jaarvergadering. Frans van Rooij (1959), die in 2011 de vereniging oprichtte, treedt tijdens de Algemene Ledenvergadering terug. Als beoogd voorzitter wordt Alide van Toor (1965) voorgedragen. Zij was van 2006 tot eind 2022 eigenaresse van cafetaria De Halte in Meerkerk.

 Na een loopbaan in de thuiszorg, switcht Alide van Toor als zij veertig lentes jong is. Met haar man John neemt zij een al lang bestaande cafetaria over in Meerkerk. John blijft op de vrachtwagen, Alide wordt de handen, voeten en het gezicht van de dorpszaak. Haar frietadres groeit uit tot een florerend bedrijf dat de harten van de Meerkerkers steelt. Hoewel het dorp nog geen 4000 inwoners telt, groeit de omzet van De Halte richting een solide en goed renderende middenklasser in de cafetariasector.

 “Grote schoenen”
“Ik heb grote schoenen te vullen,” zegt Alide, verwijzend naar scheidend voorman Frans van Rooij. Over hem is wel eens geschreven dat er frituurvet door zijn aderen stroomt. Het aantal initiatieven dat hij nam in ruim twaalf jaar tijd, is enorm. Van keurmerken tot vakplatform Frituurwereld, van trendtours tot belangenbehartiging in allerlei vormen. Toen De Volkskrant Van Rooij in 2017 portretteerde, vroeg de verslaggever hem verwonderd: “U bent dat állemaal?” Frans mompelde “Eh, ja.” Van Rooij’s opvolger maakte de afgelopen maanden kennis met de branche. “Ik schrik enorm nu ik zie hoe moeilijk veel collega’s het hebben,” zegt ze.

Bestuursleden
Alide zal op maandag 3 juni samen met Arjan Verploegen (De Heuve, Beuningen) worden voorgedragen als nieuw bestuurslid. Nadat de leden hebben ingestemd, kiezen Alide’s mede-bestuursleden haar formeel in functie. Naast de bestuursverkiezing en andere verenigingszaken, komen ook actuele kwesties aan bod in Vianen. In het ochtendprogramma zal onder meer aandacht worden besteed aan de SUP-wetgeving, de op handen zijnde Snackwet en ontwikkelingen op het gebied van energie en frituurvetonderzoek.

Verder zijn bij Van der Valk in Vianen op maandag 3 juni kleine informatieve stands (zogenaamde PIP’s) te bezoeken, worden bedrijven die keurmerken behaalden in het zonnetje gezet én wordt er in de middag gedebatteerd aan de hand van actuele stellingen. Ook wordt vooruitgeblikt naar het Frituurwereld Event 2024 en de nieuwe editie van de Nationale Smulgids.