Column: Nooit meer een lockdown!

Restaurant
Wij, Nederlanders, houden van de horeca! De waarde van de horeca voor de Nederlandse samenleving is nauwelijks in geld of in droge cijfers uit te drukken. De waarde is namelijk veel groter dan de 23,5 miljard euro die we met z’n allen per jaar omzetten. Het omvat meer dan de 8% van het inkomen die de gemiddelde Nederlander uitgeeft aan horeca en recreatie. Want veel Nederlanders hebben zich tijdens de lockdown verloren of alleen gevoeld. Daarom voelde het als een echte beloning toen op 2e Pinksterdag alle terrassen weer open mochten! Het leek die maandag wel Bevrijdingsdag!
Dat is dus de echte waarde van de horeca. Het is niet zonder reden dat het Nederlandse woord ‘gezelligheid’ niet goed te vertalen is in een veel buitenlandse talen. Gezelligheid hoort bij ons, en we doen het in de horeca. Ik durf zelfs te beweren dat er geen land ter wereld is, waar de horeca zo bepalend is voor de samenleving en cultuur als Nederland.
Klinkt dat overdreven? Misschien wel
Maar het gaat natuurlijk om al die kleine momentjes op de dag die iedereen zo goed kent… Dat vroege kopje koffie met een cheesecake na een lange fietstocht.
En om die Latte Macchiato ‘on the go’ waarmee jij jezelf beloont in de dagelijkse stress.
Of juist die laatste cocktail met nachos op het terras op een warme zomer avond. Of een Hollandse avond in die gezellige bruine kroeg. En heel belangrijk, om je romantische first date. Al die foodtruck events in de zomer of een onvergetelijke lunch op het strand. Het barst van de horeca in Nederland en dat is maar goed ook!
Zeker als ik terugdenk aan mijn leukste vakanties of citytrips, dan denk ik meestal aan de avondjes in die gezellige bistro of in een trendy restaurant. In mijn eigen favoriete steden, heb ik altijd een restaurantje of kroegje waar ik altijd nog even naar binnen wil als ik in de buurt ben. De horeca bepaalt daarom voor een belangrijk deel de gastvrijheid en het imago van elke stad. Een vriendelijke serveerster betekent op die manier meer voor de plaatselijke economie dan het hele VVV-kantoor met alle folders en toebehoren erbij.
Een lockdown mag daarom eigenlijk nooit meer plaatsvinden. Het is slecht voor de Nederlanders, de ondernemers en onze economie. Want wat heeft het voor zin om de samenleving te beschermen als je tegelijkertijd het fundament van diezelfde Nederlandse samenleving weer afbreekt?