Stephan Nijst was een gedreven chef-kok die bij een aantal uitstekende (sterren)restaurants kookte. In 2008 werden hij en zijn partner een van de vier koppels die meededen met RTL’s Mijn tent is top. Ze wonnen niet, hadden enorme pech met hun pand waardoor de financiering veel te hoog opliep en de Kredietcrisis bleef niet op de achtergrond. Na tweeënhalf jaar knokken gingen ze dan ook failliet met een restaurant dat volgens deskundigen nooit open had mogen gaan. Nu, dertien jaar na deze droom die een nachtmerrie werd, is er het boek: Van kaviaar naar pindakaas. Daarin het hele meeslepende verhaal van deze chef met veel tips om niet in dezelfde valkuilen te belanden.

Nu actueel
Stephan Nijst: “Juist nu de overheidssteun voor de covidperiode op z’n eind loopt, zal het voor veel ondernemingen – niet alleen in de horeca – spannend worden of het mogelijk is weer zelfstandig overeind te blijven. Zeker met het schreeuwend tekort aan bedienend en kokend personeel. Grote kans dat je iets aan mijn boek hebt om het ergste te voorkomen.”

Hans Steenbergen van Food Inspiration over deze uitgave:
“Kopen en lezen dit boek! Van kaviaar naar pindakaas is een meeslepend geschreven en goudeerlijk verhaal over een loodzware periode in het leven van chef/ondernemer Stephan Nijst en zijn gezin. Met ‘gretig enthousiasme en blinde gedrevenheid’ deden Stephan en zijn partner Jacqueline mee aan het tv- programma Mijn tent is top. Het boek laat meedogenloos zien hoe hun droom veranderde in een financiële nachtmerrie met grote persoonlijke gevolgen. Het boek is verplichte lectuur voor iedereen die in het horecavak actief is of wil gaan zijn. De vele zakelijke en persoonlijke lessen die erin staan zijn goud waard. En het mooie is: Stephan en zijn gezin zijn er sterker uitgekomen. Hun veerkracht is bewonderenswaardig. Kopen en lezen dit boek!”

Peter Klosse (TASTE-foundation en Academie voor Gastronomie):

“Stephan schrijft over een kant van de gastronomie waarover anderen liever zwijgen. Als een scherp mes kan een harde economische werkelijkheid de ziel van de chef doorboren die nog vol liefde, passie en idealisme zit. Zijn boek is daarom een waardevol document. Lees het en word wakker, vooral als je nog gelooft in een romantische wereld slechts gevuld met rozengeur en maneschijn.”

Uitgever, redacteur en coauteur Pieter J. Bogaers: “Omdat ik nu een helikopterview heb over Stephans verhaal ben ik ervan overtuigd dat RTL en productiebedrijf Zodiak steken hebben laten vallen bij het economisch coachen van de deelnemers. Het blijft zuur dat alle deelnemers (op één na) vrij snel failliet gingen of zelf de stekker uit hun project trokken. Was het verantwoord dat Stephan en Jacqueline niet drie maar goed vier ton schuld hadden? Had hij niet het dringende advies moeten krijgen als bv te starten? Ik vind in ieder geval dat het gezin Nijst ongenadig hard en buiten alle proporties zwaar geboet heeft voor hun enthousiasme. Ondernemen is bloedserieus en jonge mensen vragen impliciet om adequate, dwingende begeleiding. Het boek staat vol waardevolle tips om een zakelijk avontuur tot een succes te maken of … om er niet aan te beginnen.“

Van kaviaar naar pindakaas bevat ook Stephans favoriete recepten en veel culinaire cursiefjes geschreven door Pieter J. Bogaers. Het is leverbaar vanaf 24 september, maar kan nu al (gesigneerd) gereserveerd worden op kaviaarnaarpindakaas.nl voor € 22,75 (tijdelijk inclusief verzendkosten, vanaf 24 september € 25,-).

Van kaviaar naar pindakaas, 180 pagina’s, full colour, hard velvet cover, leeslint, Close encounters publishing ISBN 9789082412857