Afbeelding

Verpakkingsmateriaal voor voedsel- en verpakkingsindustrie

Horeca Algemeen
Verpakkingsmateriaal wordt speciaal gemaakt voor het beschermen van producten of om de houdbaarheid van voedsel te verlengen. In Brada verpakkingen kunnen producten langer bewaard blijven. Bovendien kan verpakking, die er voor zorgt dat het voedsel beschermt blijft, ook het voedselbederf verminderen. Het gebruik van speciaal verpakkingsmateriaal kan ook voedselverspilling verminderen.
Er zijn veel verschillende materialen die gebruikt kunnen worden als verpakkingsmateriaal zoals papier, karton, plastic, maar ook hout, kurk of glas. Er zijn in Nederland speciale wetten en regels voor verpakkingen en verpakkingsmateriaal. Volgens de wet mogen er, vanuit de verpakking, geen gevaarlijke stoffen in het voedsel terecht komen. Net zoals het verboden is dat, door de verpakking, voedsel een andere kleur krijgt, anders gaat smaken of anders gaat ruiken. Hierop wordt het verpakkingsmateriaal dan ook uitvoerig getest.
Vacuüm zakken zorgen voor langere houdbaarheid Vacuüm zakken zijn niet alleen handig, maar zorgen ook voor een langere houdbaarheid waarbij de kwaliteit van de voedingsmiddelen gewaarborgd blijft! Vacuüm zakken worden gemaakt uit stukken folie van verschillende kunststoffen en zijn daarom van hoge kwaliteit. Door gebruik te maken van vacuüm zakken kan veel voedsel worden gevacumeerd. Denk hierbij aan:
  •         Vlees en gevogelte
  •         Vis en zeevruchten
  •         Groente en peulvruchten
  •         Kaas
  •         Vloeistoffen zoals soepen
Gevacumeerd voedsel blijft wel drie keer langer goed in de koelkast. Bovendien is gevacumeerd voedsel ook goed in te vriezen waarbij, door het vacuüm trekken van de zakken, minder ruimte nodig is. Dat er minder ruimte nodig is komt omdat de lucht uit de zak wordt getrokken.
Uit welk materialen bestaan vacuüm zakken? Vacuüm zakken worden gemaakt van 20% polyamide (PA) en 80% polyetheen (PE), waarbij de PE zorgt voor de sterkte van de zak en de PA voor de houdbaarheid van de zak. Daarnaast zijn vacuüm zakken verkrijgbaar in verschillende diktes en in drie verschillende soorten namelijk:
  •         Vacuümzakken met zijlas, deze hebben één opening. Er is voor het vacuüm trekken van deze zakken wel  een speciale machine nodig
  •         Buis vacuüm zakken, deze zijn erg nauwsluitend waardoor de vorm van het verpakte product er erg mooi uit komt.
  •         Krimp vacuüm zakken, deze zijn bestand tot tegen temperaturen tot 115 graden Celsius.
In de Horeca worden ook vaak papieren zakken of tasjes gebruikt Papieren zakken of tasjes worden ook veel in de horeca gebruikt. Voor die papieren zakken of tasjes wordt gebruik gemaakt van wat dikker, sterk papier, het zogeheten Kraft papier. Dit papier is bruin van kleur en 100% biologisch afbreekbaar. De zakken zijn verkrijgbaar in twee verschillende maten waarbij de bodem extra versterkt is. Deze zakken worden vooral gebruikt om bestellingen in mee te nemen. De papieren zakken en tassen kunnen ook worden bedrukt met het logo van uw horecazaak!