Afbeelding

Veilig aansluiten van horeca apparatuur

Horeca Algemeen
Als je de eigenaar bent van een horecaonderneming, is de keuze voor de juiste apparatuur van groot belang voor het succes van je bedrijf. Het is dan ook belangrijk dat deze horeca apparatuur goed werkt. Disfunctioneren ontstaat doorgaans door verkeerde aansluiting van de apparatuur. In dit artikel lees je alles over de aansluiting van horeca apparatuur.
1. Probleem Elk apparaat in een professionele keuken heeft een gas- of stroomaansluiting. Met name bij stroomaansluitingen gaat het vaak mis. Het aansluiten horeca apparatuur op het verkeerde voltage is de voornaamste reden waarom apparatuur niet naar behoren functioneert.
2. Terminologie Als het aankomt op de aansluiting van elektrische apparaten, krijg je te maken met een breed scala aan termen – verschillend per apparaat. Het is belangrijk dat je deze goed begrijpt om apparatuur juist aan te kunnen sluiten.
  • Ampère: Meet het volume van de stroom van elektriciteit.
  • Voltage: Meet de druk van de stroom van elektriciteit.
  • Wattage: Meet de hoeveelheid vrijgekomen energie, gecreëerd door een combinatie van Ampère en Voltage. Ook wel het vermogen.
  • Aarding: Aarding is het verbinden van het apparaat met aarde. Dit voorkomt dat het apparaat spanning kan geleiden naar een andere plek dan de aarde.
3. Aansluiting Horeca apparatuur kan vervolgens op verschillende manieren worden aangesloten. De aansluiting verloopt altijd via een stekker.
  • Ongeaarde stekker: Geschikt voor dubbelgeïsoleerde apparaten of apparatuur met minder risico op kortsluiting. Dit is een platte stekker met twee metalen pennen. De pennen zijn dunner dan bij een ronde stekker en bovendien gedeeltelijk van isolatie voorzien, zodat ze niet aangeraakt kunnen worden als de stekker gedeeltelijk in het stopcontact zit,
  • Geaarde stekker: Bestemd voor apparaten met een hoger kortsluitingsrisico, zoals een vaatwasser, magnetron of combi-oven. Deze apparaten hebben doorgaans een omhulsel van geleidend materiaal. Aarding geeft extra zekerheid in geval van kortsluiting of een lekstroom.
  • Perilex stekker: Gebruikt bij apparaten met een hoog vermogen. Ook wel een driefasespannings-stekkersysteem genoemd. Het wordt vaak gebruikt voor vermogensapparaten waarbij het vermogen over twee groepen kan worden verdeeld.