Column Bart Mentink

Horeca Algemeen
Ik was 15 toen ik in de horeca begon. Ik werkte in het weekend op de golfclub bij ons in het dorp. Elke weekenddag, lekker in de buitenlucht als hulpje van de caddy master. Zijn zoon was chef kok van het prachtig gelegen restaurant van die golf club. En als het maar even kon, glipte ik snel even die keuken binnen. Want wat daar gebeurde..... puur entertainment! Schreeuwende koks, warme pannen, hectiek, stress, maar ook verschrikkelijk veel lol en heerlijk snoepen van dingen die ik nog nooit had geproefd. Serveersters die klaagden over handtastelijke klanten en ondertussen flirtten met de koks. Ruzies en rotstreken tussen de zwarte en witte brigade. En snel pratende bartenders met de mooiste verhalen over hun klanten.
Ik was net 15, maar direct verkocht. Hier gebeurt het, wat een magie! Mijn hormonen hadden nog maar 1 opdracht voor mij: hoe kan ik mezelf zo snel mogelijk die keuken inwerken? Mijn kans kwam al een paar weken later met de kerst. Een afwasser had afgezegd maar die avond zat het restaurant volgereserveerd. Ik stond direct vooraan. Mijn ouders moesten natuurlijk even slikken, want kerst is bij ons thuis een echt gezellig familiefeest. Maar gelukkig zagen ze er wel de lol er van in, en mocht ik aan ‘t werk.
Zonder overdrijven: die kerst heeft mijn liefde voor de horeca voorgoed verankerd in mijn ‘zijn’. Die kerst heeft in feite alles beïnvloedt, wat ik erna heb gedaan en heb ondernomen. Teug naar het heden. Door LA Streetfood ken ik veel jonge horeca ondernemers. Met hun zaak en hun dromen aan de ene kant, met de lening en zorgen aan de andere kant.
Elk verhaal tijdens deze lockdown is anders, maar de meesten strijden elke dag om hun zaak in leven te houden: take-away, afhaal, boxen, thuiskoks of ze verhuren zichzelf als zwarte piet of medewerkers van een test straat. Zij hebben niet de luxe of de tijd om thuis te klagen. Zij zijn echt aan het strijden!
Mijn wens voor 2021 is dat zo veel mogelijk van deze ondernemers het gaan redden. En mijn goede voornemen is dan ook om ze te ondersteunen waar het maar mogelijk is! Zodat er volgend jaar ergens in Nederland weer een 15-jarige jongen verliefd wordt op dit prachtige vak.