|
| |

Winnaars van de Gault&Millau awards 2023

BCBG Magazine

Begin februari was het weer zover! De culinaire wereld wachtte in spanning de uitreiking van de Gault&Millau awards af. Welke restaurants zouden er dit jaar in de prijzen vallen? Bracht de uitreiking grote verrassingen of was de uitslag al zo’n beetje te verwachten voor het grote publiek? Inmiddels weten we wie de winnaars van de Gault&Millau awards uitreiking 2023 zijn. We vertellen u er graag mee over!

Wat zijn de Gault&Millau awards? Gault&Millau is een Frans bedrijf dat verantwoordelijk is voor het jaarlijks publiceren van de gastronomiegids met dezelfde naam. In deze gids worden restaurants beoordeeld aan de hand van een uitgebalanceerd puntensysteem. De gids helpt potentiële gasten om eenvoudig tot de keuze van een hoogwaardig restaurant te komen. Naast de gastronomiegids heeft Gault&Millau ook een goede zoekmachine, waarin de beoordeelde restaurants met hun eindscore staan vermeld. Dit is werkelijk een ontzettend handig hulpmiddel om tot de keuze van een voortreffelijk restaurant te komen.

Veel mensen denken aan Michelin als ze denken aan gastronomiegids, maar dit is zeker niet de enige prestigieuze gastronomiegids. Gault&Millau doet niet onder voor Michelin, maar beoordeelt wel duidelijk een ander type restaurants. Zo richt Michelin zich met name op de Franse keuken en de beoordeling hiervan. Gault&Millau beoordelen de nouvelle nouvelle cuisine, die een meer internationaal karakter kent.

De Gault&Millau awards 2023 Begin februari zijn de awards voor 2023 uitgereikt. Er zijn inmiddels 19 categorieën, waarin een award wordt toegekend. De uitreiking is werkelijk een feestje, waar veel restauranthouders en koks naar toe leven. Voor hen is dit het moment van de waarheid. Een goede beoordeling leidt tot aanzien en erkenning, maar vaak ook tot een toestroom van klanten. De echte liefhebbers van de hoogstaande keuken leven namelijk ook naar deze awarduitreiking toe. Zij kunnen niet wachten tot ze een diner bij een prijswinnend restaurant kunnen boeken.

De awarduitreiking van dit jaar vond plaats in Tivoli Vredenburg in Utrecht. Voor de vele prijswinnaars natuurlijk een memorabele avond. Dit jaar zijn er maar liefst 75 nieuwe restaurants aan de gids toegevoegd en 125 restaurants zagen hun score behoorlijk verbeteren. De avond werd afgesloten met een fotomoment op het podium, waarvoor alle restaurants met een hoge score voor werden uitgenodigd. Helaas kunnen we u in dit artikel niet laten kennismaken met alle hoogscorende restaurants. Als u hier interesse in hebt, is het zeker aan te raden de gids of zoekmachine van Gault&Millau te raadplegen. Wel zetten wij de meest opvallende prijswinnaars nog even op een rijtje met een korte introductie.

Chef van het jaar Het is natuurlijk een absolute eer om de award van Chef van het jaar te ontvangen. Dit keer ging deze prijs naar Jan Sobecki van restaurant Tribeca in Heeze. Deze prijs erkent het grote talent en de tomeloze inzet van deze chef-kok. Jan Sobecki is een Pools Nederlands kok en samen met zijn vrouw eigenaar van het genoemde restaurant. Deze kok heeft een Poolse achtergrond, maar woont al sinds hij een jong kind was in Nederland. Hij heeft breed ervaring opgedaan in toonaangevende restaurants buiten onze landsgrenzen. Ervaringen waar hij nu duidelijk de vruchten van plukt!

Jonge top-chef van het jaar Wanneer je prijswinnaar wordt in deze categorie, kan dit een heel positief effect hebben op je verdere carrière. Het is niet voor veel jonge chef-koks weggelegd om deze bijzondere prijs te winnen. Dit jaar was Guido Breacken van het restaurant Julemont in Wittum de gelukkige. Het was ongetwijfeld een dag, die de jonge chef-kok niet zal vergeten. Julemont is een prachtig gelegen restaurant. Het is een mooi kasteeltje op een groene heuvel gelegen, vanwaar je een schitterend uitzicht hebt. Ook op uw bord wordt u bij dit restaurant getrakteerd op prachtige kleuren, geuren en smaken. Het restaurant beschrijft zichzelf als een fine-dining restaurant en met vele prijzen op zijn naam, maakt deze jonge chef-kok dat ongetwijfeld waar!

Hoogste nieuwkomers Ook twee nieuwkomers in de Gault&Millau gids ontvingen een award voor hun uitzonderlijke prestaties. Het gaat dit jaar allereerst om het restaurant Saam in Amstelveen. Dit restaurant brengt een bijzondere samensmelting tot stand tussen de Nederlandse en de Zuid-Afrikaanse keuken. Een niet alledaagse combinatie, waarbij de eigenaren werken volgens de principes van bewuste keuzes maken met volop oog voor duurzaamheid. De tweede nieuwkomer, die in de prijzen viel was het restaurant Yano in Rotterdam. Een prachtig restaurant waar gerechten vanuit de wereldkeuken worden geserveerd. De chef-kok heeft een Molukse achtergrond. Dit komt ook op subtiele wijze terug in de gerechten, die hij samenstelt.

Pop-up restaurant van het jaar Een categorie van hele andere orde is de award voor het beste pop-up restaurant, want ook onder dit type eetgelegenheden zijn zeker de nodige pareltjes te vinden. Zoals De Klaproos in Amsterdam, die dit jaar de prijswinnaar was. Je kunt bij dit tijdelijke restaurant genieten van de heerlijkste pizza’s en pasta’s! Ook deze eetgelegenheid is zeker de moeite waard om een keer te bezoeken!

Benieuwd naar alle winnaars? Kijk dan hieronder voor de totale lijst en kijk onderaan het artikel voor een omschrijving per uitgereikte award.
|