Tal van Nederlandse wijnen krijgen tijdens internationale keuringen hoge cijfers op het gebied van kleur, geur, smaak en afdronk.|
Tal van Nederlandse wijnen krijgen tijdens internationale keuringen hoge cijfers op het gebied van kleur, geur, smaak en afdronk.| |

Opmars Nederlandse wijn niet te stoppen

Horeca Algemeen
Nederlandse wijn is in opmars. Hoewel niet te vergelijken met Europese wijngiganten zoals Frankrijk en Italië, wordt er steeds meer wijn verbouwd in Nederland. Inmiddels zijn er al zo’n 170 wijngaarden verspreid over het hele land die samen een miljoen flessen wijn per jaar bottelen.
Ruim 50 jaar wijnbouw in Nederland Hoewel er in ons land waarschijnlijk al druiven werden geplant in de tijd van de Romeinen en er ook in de Middeleeuwen werd geëxperimenteerd met het produceren van wijn, is Nederland altijd meer een bier- dan een wijnland geweest. Het duurde tot 1970 voordat de eerste wijnranken werden geplant op de Apostelhoeve, het oudste wijnbedrijf van Nederland. Vandaag de dag produceert dit bedrijf jaarlijks ruim honderdduizend flessen klassieke wijnen waaronder Riesling en Pinot Grigio. Het Zuid-Limburgse heuvelland is de bakermat van de Nederlandse wijnbouw. Het gebied leent zich er in tegenstelling tot de meeste andere regio’s van het land prima voor om traditionele druivenrassen te verbouwen.
Nieuwe druivenrassen stimuleren wijnproductie Dankzij een warmer klimaat en vooral door de introductie van nieuwe druivenrassen is het produceren van wijn inmiddels geen exclusieve Limburgse aangelegenheid meer. Je vindt tegenwoordig wijngaarden in vrijwel alle provincies. De flinke toename van het aantal wijngaarden die voor een groot deel tussen 2000 en 2010 plaatsvond, was een gevolg van het feit dat de nieuwe druivenrassen beter bestand waren tegen schimmels. Ook het feit dat deze nieuwe druiven later tot bloei kwamen en sneller rijp werden, speelde een belangrijke rol bij de opmars van de Nederlandse wijn. De latere bloei en de vroegere oogst, maakt de druif minder kwetsbaar voor late nachtvorst en koud herfstweer.
Steeds meer waardering voor Nederlandse wijn Inmiddels begint deze wijn afkomstig van de nieuwe druivenrassen zoals Solaris, Johanniter en Regent ook steeds meer ‘op smaak’ te komen. Dat heeft even geduurd. Kenners vonden de nieuwe wijnen in het begin een nogal kunstmatig, ‘foxy’ aroma hebben. De kwaliteit is in de loop der jaren echter sterk verbeterd. Dat heeft onder meer te maken met de professionalisering en de toegenomen kennis van de wijnboeren.
De sterk verbeterde kwaliteit van de Nederlandse wijnen blijft ook internationaal niet onopgemerkt. Tal van Nederlandse wijnen krijgen tijdens internationale keuringen hoge cijfers op het gebied van kleur, geur, smaak en afdronk. Daarnaast is er waardering voor de biologische teelt. De opmars van de Nederlandse wijn lijkt voorlopig dan ook niet te stoppen.
Tal van Nederlandse wijnen krijgen tijdens internationale keuringen hoge cijfers op het gebied van kleur, geur, smaak en afdronk.|