Afbeelding

Omgaan met afval in de horeca? Dit zijn 4 tips

Horeca Algemeen

Duurzaamheid is een thema dat vandaag de dag steeds belangrijker is geworden. Afvalverwerking in de horeca is nogal een moeilijke klus, maar gelukkig zijn er voldoende manieren om de hoeveelheid te verminderen of zelfs te recyclen. Daarom delen we in dit artikel 4 handige tips aan jou, zodat het omgaan met afval in de horeca appeltje eitje wordt, zo kan je als bedrijf je steentje bijdragen aan een lagere ecologische voetafdruk.

Scheid je afval

Een van de eerste stappen die je kunt zetten om verantwoord om te gaan met afval in de horeca, is het scheiden van je afval. Zorg ervoor dat je verschillende afvalstromen gescheiden inzamelt, zoals glas, papier, plastic en organisch afval. Op deze manier maak je het voor een recycling bedrijf veel makkelijker om het afval te verwerken en te recyclen. Een handige manier om afval te scheiden is door gebruik te maken van verschillende afvalbakken. Plaats bijvoorbeeld aparte bakken voor glas, plastic en restafval op strategische plekken in je horecagelegenheid. Zo maak je het voor je personeel en gasten makkelijk om afval op de juiste manier weg te gooien.

Maak gebruik van herbruikbare verpakkingen

Een andere manier om afval te verminderen in de horeca, is door gebruik te maken van herbruikbare verpakkingen. Denk hierbij aan herbruikbare drinkbekers, borden en bestek. Op deze manier hoef je minder wegwerpverpakkingen te gebruiken, wat zorgt voor minder afval. Bovendien kun je herbruikbare materialen vaak meerdere keren gebruiken, wat op de lange termijn kostenbesparend kan zijn. Prezero is een bedrijf dat zich richt op duurzaam afvalbeheer en recycling. Door samen te werken met zo’n bedrijf kun je ervoor zorgen dat je afval op een duurzame manier wordt verwerkt en gerecycled. Prezero biedt verschillende diensten aan op het gebied van afvalinzameling, afvalverwerking en recycling, waardoor je als horecaondernemer een belangrijke bijdrage kunt leveren aan een circulaire economie.

Stimuleer je gasten om duurzaam om te gaan met afval

Daarnaast kun je als horecaondernemer je gasten meer respect bijbrengen voor hun afval. Dit kun je bijvoorbeeld doen door informatieborden te plaatsen over sorteren en recyclen, servies te huur aan te bieden, speciale acties uit te voeren die te maken hebben met duurzaamheid. Ook  kun je deelnemen aan lokale initiatieven en organisaties op het gebied van duurzaamheid en afval. Samenwerking met andere partijen zal resulteren in het delen van kennis en ervaring waardoor partijen elkaar sterker maken in de zoektocht naar een schonere planeet.

Monitor je afvalstromen en stel doelen

De laatste aanbeveling is het monitoren van je afvalstromen en het stellen van doelen. Hierdoor kun je weten hoeveel afval je produceert, en zelfs welke soorten afval, waardoor je in een goede positie bent om je te richten op het verminderen en recyclen van afval. Stel duidelijke, specifieke doelen voor afvalvermindering en recycling. Ga vervolgens aan de slag om ze te halen. Daag jezelf uit en push jezelf om de lat altijd hoger te leggen in je inspanningen voor duurzaamheid als horeca professional, zodat je echt een verschil kunt maken en een positieve bijdrage kunt leveren aan het schoner en gezonder achterlaten van deze aarde.