Afbeelding

Duurzaam horeca bestek: zo zit dat

Horeca Algemeen

Tegenwoordig is duurzaamheid wellicht hét onderwerp van de dag. Ook in de horeca krijgt deze opvallende trend steeds meer aandacht. Bij duurzaamheid in de horeca denken we vaak aan ons eten, zoals het tegengaan van verspilling, het verminderen van de hoeveelheid vlees die we consumeren en het belang van een verantwoorde herkomst van onze producten. Maar voor een leefbare planeet is meer nodig, en dus zoeken restaurants steeds vaker naar andere manieren om hun steentje bij te dragen. Zo ook ons horeca bestek, dat steeds vaker op de schop gaat om future proof te zijn.

Je horeca bestek is vanaf 2024 niet meer van plastic

Een van de belangrijkste aspecten in duurzaamheid is de keuze in materialen. Plastic zwerfafval is een gigantisch probleem, ook in ons eigen land. Om dit tegen te gaan kunnen consumenten sinds 2021 al geen plastic bestek, borden en roerstaafjes voor eenmalig gebruik meer kopen. Maar ook het horeca bestek moet eraan geloven: vanaf 2023 betalen klanten van afhaal- en bezorgrestaurants bijvoorbeeld voor hun plastic bekers, bestek en bakjes. Het gebruik van herbruikbare alternatieven die geretourneerd kunnen worden, wordt gestimuleerd.

Vanaf 2024 worden die regels nog strenger: dan zijn plastic bekers, bakjes en eetgerei voor consumptie op locatie verboden. Herbruikbaar servies wordt de standaard, ook als je in een sportkantine, kantoor of bij evenement wat te eten of te drinken haalt.

Ook bij duurzaam horeca bestek maken materialen het verschil

Aan duurzamere alternatieven voor plastic horeca bestek geen gebrek: tegenwoordig kom je veel bestek tegen dat uit biologisch afbreekbare materialen bestaat. Zo zijn bioplastic, hout en bamboe de meest voorkomende milieuvriendelijke opties. Deze materialen zijn recyclebaar en worden dus het liefst na gebruik weer ingezameld, maar richten ook geen schade aan als ze als zwerfafval op straat eindigen.

In restaurants is het horeca bestek doorgaans gemaakt van roestvrij staal. RVS kan namelijk oneindig vaak hergebruikt worden zonder dat de kwaliteit eronder te lijden heeft. Het Revive bestek is gemaakt van gerecycled roestvrij staal waarmee stijl en functionaliteit gecombineerd worden. Je hebt dus vaak, hoogstwaarschijnlijk onbewust, gerecycled roestvrij staal naast je bord liggen! Het horeca bestek wordt verpakt in een duurzame verpakking, eveneens gemaakt van gerecycled materiaal, namelijk karton. Het bestek wordt zorgvuldig in papier gewikkeld voor optimale bescherming.

De consument heeft de touwtjes (en dus het horeca bestek) zelf in handen

De mate van het succes van duurzaamheid qua horeca bestek hangt ook deels af van de consument. Gasten in de horeca zijn zich steeds vaker bewust van hun ecologische voetafdruk, en dus kiest de consument graag voor milieubewuste en duurzame restaurants. Horeca ondernemingen doen er alles aan om te laten zien dat ze meewerken aan een groenere toekomst. Dat doen ze dus bijvoorbeeld door te investeren in duurzaam horeca bestek. Maar er zijn meer creatieve initiatieven: zo zijn er bijvoorbeeld restaurants die het meenemen van eigen bestek juist aanmoedigen.

Met zulke ideeën zet de horeca branche zich overduidelijk in voor een milieuvriendelijke toekomst. Of het nu gaat om de afschaffing van plastic, de opkomst van herbruikbare alternatieven of het aanmoedigen van het maken van bewuste keuzes door de consument: ons horeca bestek is langzaam omgetoverd tot een symbool van duurzaamheid in de horeca.