Afbeelding

Houd rekening met ethyleen bij de opslag van fruit

Horeca Algemeen

Ethyleen is een plantenhormoon dat ervoor zorgt dat fruit rijpt en plantencellen afbreken. Inzicht in ethyleen helpt om de houdbaarheid van fruit en groenten te verlengen.

Wat je moet weten over ethyleen Planten geven ethyleen af als een gas. De ethyleenproductie en -gevoeligheid van groenten en fruit verschilt per soort. Over het algemeen geldt dat de meeste vruchten veel ethyleen afgeven en de meeste groenten er gevoelig voor zijn. Daarom is het belangrijk om groenten en fruit apart van elkaar te bewaren. Hetzelfde geldt voor vruchten die veel ethyleen uitscheiden en fruit dat gevoelig is voor het gas.

Vruchten met veel ethyleen Sommige vruchten geven veel meer ethyleen af dan andere vruchten. Denk bijvoorbeeld aan bananen. Hun vermogen om ethyleen uit te scheiden neemt toe naarmate ze rijper worden.

Bananen bewaar je daarom het beste ver van andere groente- en fruitsoorten. Optimaliter bewaar je bananen in de tros. Om de houdbaarheid te verlengen kun je de stelen met vershoudfolie omwinden. Hierdoor komt er minder ethyleen vrij.

Volledig rijpe bananen bewaar je in een goede koelkast, die je verkrijgt bij de beste leverancier van horeca keukenapparatuur. Op deze manier verleng je de houdbaarheid van deze vruchten. Hoewel bananen overrijp zullen worden in de koelkast, blijven ze eetbaar ondanks hun papperige textuur en zwart geworden schil. Superzoete, overrijpe bananen zijn ideaal om te bakken.

Komkommers zijn erg gevoelig voor ethyleengas. Deze groente bewaar je het beste in een plastic zak. De zak beschermt de komkommers tegen het rijpingsgas. Laat de bovenkant van de zak open om voor luchtstroming te zorgen en te voorkomen dat de groente beschimmelt of zacht wordt. Gebruik dezelfde methode om selderij en spinazie te bewaren.

Lees hier welke groenten- en fruitsoorten je het beste samen en gescheiden van elkaar bewaart.

Hoe maak je goed gebruik van ethyleen? Ethyleen kun je gebruiken om het rijpen van vruchten te versnellen. Hiervoor stop je fruit dat veel ethyleen produceert in een papieren of plastic zak met het product dat je wilt laten rijpen. De zak houdt het ethyleengas vast, waardoor het fruit sneller rijp is.