HOLLANDSE NIEUWE 2021

Horeca Algemeen
Op dinsdag 15 juni organiseert het Nederlands Visbureau de viering van de komst van de Hollandse Nieuwe, vangst 2021. De traditionele veiling van het eerste vaatje haring zal op deze datum worden georganiseerd, waarvan de opbrengst aan de Stichting Ambulance Wens wordt geschonken. Daags erna, vanaf woensdag 16 juni, zal de Hollandse Nieuwe weer overal te koop zijn.
Een ding lijkt zeker: de haring zal zich weer volvet aandienen voor de vangst en verwerking. De traditionele veiling van het eerste vaatje haring, waarmee het seizoen van de ‘Hollandse Nieuwe’ traditioneel wordt ingeluid, is afgelopen jaar onverhoopt vervallen vanwege de coronamaatregelen. De opbrengst van de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe was beoogd te gaan naar Stichting Ambulance Wens. Samen met dit goede doel is besloten dit event door te schuiven naar dit jaar, met de hoop en in de veronderstelling dat de gezondheidssituatie in ons land het evenement weer zou toelaten.
De alom bekende televisiepresentatrice, actrice en onderneemster Nicolette van Dam heeft zich, in dit jaar van de herkansing, opnieuw bereid verklaard de presentatie van dit evenement op zich te nemen om samen met de veilingmeester te streven naar een mooie opbrengst.
‘Wij hopen dat de veiling voor deze goede doelenorganisatie een extra mooie opbrengst zal geven die een jaar langer wachten zal rechtvaardigen’, aldus Agnes Leewis, directeur van het Nederlands Visbureau. ‘Stichting Ambulance Wens vervult een enorm waardevolle rol in de laatste periode van een mensenleven. Iedereen kent in zijn of haar omgeving wel iemand die wordt geconfronteerd met een situatie, waar deze stichting een welkome bijdrage kan leveren.’
Kees Veldboer van Stichting Ambulance Wens: ‘Met onze stichting is een groep van 270 medisch geschoolde vrijwilligers dagelijks bezig om gratis laatste wensen te vervullen van immobiele (mensen die afhankelijk zijn van ambulancevervoer) terminale patiënten met behulp van speciaal daarvoor ontwikkelde ambulances. Jaarlijks mogen we meer dan 2.000 wensen vervullen dankzij de diverse acties en losse donaties.
Afgelopen jaar was dit iets minder, vanwege de beperkende maatregelen. Desondanks was de aard van de wens vaak nog indrukwekkender, omdat juist meer schrijdende gevallen in relatie tot COVID-19 mochten worden geholpen. Daarom zijn we enorm blij dit jaar het goede doel te mogen zijn van het Nederlands Visbureau, want met deze steun zijn wij in staat vele terminaal zieke mensen te kunnen helpen.’
In 2020 is de gebruikelijke veiling van het eerste vaatje vervallen. Als gebaar voor alle inzet is de eerste Hollandse Nieuwe aangeboden aan vele helden van de IC-zorg, namens wie Ernst Kuipers en Diederik Gommers het eerste vaatje symbolisch in ontvangst namen in het Erasmus MC.