De leden van Nederlandse Brouwers lopen in Europa voorop als het gaat om het vrijwillig vermelden van de voedingswaarde en ingrediënten in bier. Op 91% van het bier dat in Nederland wordt verkocht staat informatie over de voedingswaarde en op 99% staat informatie over de ingrediënten. Gemiddeld wordt in Europa op 60% van het bier de ingrediënten vermeld en op 85% de ingrediënten. Dat blijkt uit cijfers van The Brewers of Europe, de koepelorganisatie van Europese brouwers.

Vermelding is vrijwillig

Volgens Europese wetgeving is het niet verplicht om op dranken met meer dan 1,2% alcohol de voedingswaarde en ingrediënten te vermelden. Voor andere levensmiddelen is het wel verplicht om dit te vermelden. Brouwers vinden het van belang dat consumenten goed geïnformeerd worden over voedingswaarde en ingrediënten. Daarom heeft de Nederlandse brouwerijsector in 2014 besloten deze informatie vrijwillig te vermelden. In 2015 heeft de rest van de Europese brouwerijsector aangekondigd dit ook te doen.

Verzoek Europese Commissie

In 2017 heeft de Europese Commissie de Europese alcoholsector gevraagd om er voor te zorgen dat consumenten worden geïnformeerd over de voedingswaarde en ingrediënten op alle alcoholhoudende dranken. Veel Nederlandse gaven al gehoor aan dit verzoek door de informatie te vermelden op het etiket. Nederlandse Brouwers roept de overige brouwers in Nederland en de producenten van andere alcoholhoudende dranken op dit ook te doen.