Afbeelding

Plate Mate steeds duurzamer

Horeca Algemeen
Meer efficiency dankzij praktisch bordenrek
Meer efficiency in de keuken, menig horecaondernemer is ermee bezig. Technologie speelt hierin een grote rol. Apparatuur kan steeds beter zelfstandig koken, grillen en bakken, maar het personeelstekort blijft een probleem. In grote hotels en conferentiecentra buiten Europa zijn ze verder dan bij ons. We vroegen Michel Nales, eigenaar van Plate Mate, naar zijn ervaringen. Hij verkoopt zijn bordenrekken over de hele wereld en heeft inmiddels duizenden bedrijven met grootkeukens van binnen gezien.
Naast convenience producten en slimme apparatuur ziet Michel ook andere creatieve oplossingen. “Hotels die samenwerken met cateraars bijvoorbeeld. Gerechten worden gekoeld vervoerd en in de hotelkeuken afgemaakt.”
Duurzaamheid en hygiëne                                                                                      Daarnaast ziet hij vele ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en hygiëne. “Er wordt steeds meer elektrisch gekookt in plaats van op gas. Een elektrisch fornuis is zuiniger en gaat veel langer mee. High tech heeft definitief zijn intrede gedaan in de professionele keuken.” Dan het onderwerp hygiëne. In de professionele keukens in Nederland hebben we te voldoen aan diverse regels zoals de Warenwet en moeten we werken volgens de HACCP. “In Azië en de VS wordt anders omgegaan met hygiëne. Neem Aziatische cruiseschepen, daar werkt personeel in de keuken met mondkapjes op en desinfecteren ze continu de handen. Het is alsof je een laboratorium betreedt, of dit nodig is? Tja, het maakt het werken in de keuken complexer, maar ik verwacht dat ook bij ons in Europa de eisen strenger gaan worden.” Hij zag het al in een enorm resort in het Engelse Bristol. “Daar gaat het personeel voor de verschillende keukenafdelingen gescheiden naar binnen. Ook dit heeft een gunstig effect op de hygiëne.”
Bordenrek wordt volledig van kunststof                                                                  Ook met zijn bedrijf werkt Michel aan verduurzaming. “Ik gebruik, naast kunststof, nu nog aluminium en rvs. De metalen onderdelen vervang ik de komende jaren door kunststof. Op de beurs in Milaan (de HOST Milano) zie je steeds meer meubilair en apparatuur van carbon en glasvezel.” De overgang van metaal naar kunststof vergt een investering. “Inderdaad, het zal mijn omzet niet verhogen, maar verduurzamen moet. En ons bordenrek is zonder metaal lichter en net zo stevig.”
Ook op het Binnenhof                                                                                              Plate Mate is voor veel bedrijven een standaard keukenapparaat. “Bij het inrichten van cruiseschepen en hotels wordt mijn bordenrek opgenomen in het bestek.” Leuk weetje: ook het restaurant bij de Tweede Kamer op het Binnenhof heeft Plate Mates. Niet alleen grootkeukens gebruiken de Plate Mate. “Ook kleine horeca en middelgrote restaurants hebben er vaak enkele, bijvoorbeeld om de mise en place voor voorgerechten en desserts op te bewaren. Bij het vijfsterren Celtic Manor Resort in Wales hebben ze 128 units voor 84 borden per unit. Dat vind ik zelfs indrukwekkend.”
Elk bord past erin                                                                                                    Groot voordeel van de Plate Mate is dat elk onderdeel zonder gereedschap vast en losgeklikt en gedraaid kan worden. “We sturen vervangende onderdelen snel op, hebben altijd alles op voorraad.” Wat je echt niet moet doen met de bordenrekken van dit merk? “Door de industriële wasmachine heen halen, want het glansspoelmiddel beschadigt de kunststof delen. Gewoon schoonspuiten en afborstelen is voldoende.” En elk bord past erin. “In een minuut stel je een volledig bordenrek in op een andere bordhoogte. En ook dat kan zonder gereedschap.” De borden staan zeer stabiel dankzij de driepuntsophanging en het hefboomeffect waarmee de borden zichzelf vastklemmen. “Dus ook als je over een kreukelvloer rijdt, blijven de borden en dus jouw gerechten op hun plek liggen.”
Tekst: Sara Terburg                                                                                www.platemate.com
Plate Mate, hoe het begon                                                                                    Michel begon zijn werkende leven in de horeca, in het restaurant van zijn ouders in Terwolde. “Tijdens de borrel na een avond werken, vertelde mijn vader over het bordenrek dat hij op de markt wilde brengen. Ik vond het een goed idee, want had tijdens mijn eerdere horecabanen in onder andere Zwitserland al bordenrekken gezien.” De mannen lassen een prototype in elkaar. “Mijn vader kreeg een lening van een van onze vaste gasten om de boel op te starten en dankzij subsidie van de overheid kon hij naar beurzen in het buitenland.” In eerste instantie doet Michels vader Nol het alleen. Hij vindt een ondernemer (Hakvoort Horeca) met een fabriek die de Plate Mates wil maken. “We dachten toen nog: ‘als we er duizend verkopen, is het leuk’. Tja, en nu zijn we 33 jaar verder en brengen we nog steeds een volledig in Nederland geproduceerd product op de markt.” In 1996 werd Michel eigenaar van Plate Mate. Zijn vader overleed vorig jaar.