Afbeelding

Nieuwe horeca koeling kopen: hier moet je op letten

Horeca Algemeen

Goede koelkasten zijn onmisbaar in elke horecagelegenheid. Niet alleen om drankjes op de juiste temperatuur te houden, maar ook om voedsel lang en veilig te bewaren. Het kiezen van een nieuwe horeca koeling kan een hele opgave zijn. Waar moet je rekening mee houden? Voor welk merk ga je? En welk type past het beste in jouw zaak? Wees gerust: in dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over horeca koelingen!

Wat kies je: enkeldeurs, dubbeldeurs, glas of dicht?

Bij het selecteren van een nieuwe horeca koeling is het belangrijk om rekening te houden met de indeling en de behoeften van jouw zaak. Enkeldeurs koelingen zijn ideaal voor kleinere ruimtes, terwijl dubbeldeurs modellen meer opslagruimte bieden en geschikter zijn voor grotere horecagelegenheden. Daarnaast kun je kiezen tussen glazen en dichte deuren. Glasdeuren kunnen handig zijn om snel de voorraad te controleren zonder de deur te openen. Ook oogt een glasdeur vaak mooier, wat het een betere keuze maakt voor wijnkoelingen of gebaksvitrines. Dichte deuren zijn daarentegen beter geïsoleerd en energie-efficiënter, wat weer kosten bespaart. 

De geschikte capaciteit voor jouw horeca koeling

Bij de aanschaf van een nieuwe horeca koeling is het belangrijk om van tevoren helder te hebben hoeveel capaciteit je nodig hebt. Maak een schatting op basis van de hoeveelheid voedsel en/of drank die je op voorraad wil hebben. Een te kleine koeling kan leiden tot overvolle rekken en verminderde efficiëntie, terwijl een te grote koeling onnodige energiekosten met zich meebrengt. Enkeldeurs koelingen zijn vaak beschikbaar in 400, 600 of 700 liter, dubbeldeurs koelingen zitten op 900, 1200 of 1400 liter.

Type horeca koeling: statisch, geventileerd of geforceerd

Horeca koelingen kunnen op verschillende manieren koelen. Het type dat je kiest, hangt af van de producten die je opslaat:

Statische koeling: 
Bij deze koeling lopen de koelleidingen door de wanden; handig voor het bewaren van dranken.

Geventileerde koeling: 
Dit zijn in principe statische koelkasten maar met een ingebouwde ventilator om de lucht gelijkmatig te verdelen. Ideaal voor het bewaren van verse producten.

Geforceerde koeling: 
Hierbij wordt gebruikgemaakt van meerdere verdampers en ventilatoren, zodat de koeling volledig gekoeld wordt. Perfect voor snelkoeling, waardoor de houdbaarheid van voedsel verlengd wordt.

Het beste materiaal voor een horeca koeling

Duurzaamheid en hygiëne hebben prio bij het kiezen van het materiaal voor je horeca koeling. Horeca koelkasten komen in twee uitvoeringen: wit staal en roestvrij staal. Roestvrij staal is een populaire keuze vanwege zijn duurzaamheid en eenvoudige reiniging. Ook krast een roestvrijstalen koeling minder snel. Heb je een kleiner budget, dan is wit staal aan te raden. Deze voldoet ook aan de hygiëne normen en voedselveiligheidsrichtlijnen, maar gaat minder lang mee.

Topmerken horeca koeling: Gamko en Liebherr

Gamko en Liebherr staan bekend als betrouwbare merken in de wereld van horeca koeling. Gamko blinkt uit in innovatieve en energiezuinige koeloplossingen, terwijl Liebherr bekendstaat om zijn hoogwaardige en duurzame koelsystemen. Bij het kiezen van een koeling is het de moeite waard om de specifieke modellen en functies van deze merken te onderzoeken, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken die aansluit bij de behoeften van jouw horecazaak.