Grassa's graseiwit|De Limburgse kloostervarkens van Livar
|De producten van Grassa zijn ontsloten gras, graseiwit, prebiotisch suiker (FOS) en plantaardige meststof
Grassa's graseiwit|De Limburgse kloostervarkens van Livar |De producten van Grassa zijn ontsloten gras, graseiwit, prebiotisch suiker (FOS) en plantaardige meststof ||

Grassa en Livar bundelen krachten voor duurzame varkensvoeding

Horeca Algemeen

Livar, bekend van de Limburgse kloostervarkens, gaat samenwerken met Grassa, het innovatieve en duurzame grasbewerkingsconcept. Het partnerschap is gericht op het leveren van hoogwaardige eiwitten, afkomstig van Limburgs gras aan biggen. Door het graseiwit toe te voegen aan het voer van de biggen, wordt een belangrijke stap gezet naar een duurzame en circulaire voedselketen.
Livar-varkens worden grootgebracht met granen afkomstig uit de eigen regio. Door hoogwaardige eiwitten die door Grassa worden gehaald uit lokaal geproduceerd gras toe te voegen aan het varkensvoer wordt nog meer nadruk gelegd op lokale grondstoffen. Het eiwit gewonnen uit Limburgs gras is een bron van voedingsstoffen met een hoogwaardig aminozuurprofiel en een lagere CO2-uitstoot dan veel reguliere eiwitbronnen.

Effecten van nieuw voer Naast lokaal geproduceerd voedsel hecht Livar veel waarde aan het produceren van smaakvol vlees. Het toevoegen van hoogwaardige eiwitten aan het rantsoen van hun varkens draagt hieraan bij. In het afgelopen jaar zijn bij Livar proeven gedaan met het toevoegen van Grassa’s eiwit aan het biggenvoer en daaruit volgden positieve resultaten. De groei van de Livarvarkens blijft gelijk bij deze verandering van spijs.

[caption id=”attachment_216274” align=”alignnone” width=”696”] De Limburgse kloostervarkens van Livar[/caption]

Blik op de toekomst De komende tijd wordt verder gewerkt aan het testen en ontwikkelen van het gebruik van graseiwit in zeugenvoeding. Op termijn zal ook worden gekeken naar een ander eindproduct van Grassa, ontsloten gras, voor toepassing in het ruwvoer. Zo willen beide partijen de duurzame en circulaire voedselketen verder ontplooien.
[caption id=”attachment_216275” align=”alignnone” width=”696”] De producten van Grassa zijn ontsloten gras, graseiwit, prebiotisch suiker (FOS) en plantaardige meststof[/caption]

Grassa is trots dat Livar hun graseiwit omarmt. “De samenwerking tussen Grassa en Livar past bij de overeenkomsten die we hebben op het gebied van lokaal geproduceerd voedsel”, aldus Bob Lambrechts, Commercieel Directeur van Grassa. “Het is fantastisch dat Livar de weg naar een duurzame en circulaire toekomst met ons wil bewandelen.”
Ook bij Livar zijn ze enthousiast. “In de stal zagen we dat de biggen het voer met Grassa-eiwit lekker vonden en goed aten. Qua groei en gezondheid zagen we geen verschillen. Enkel aan de groenere kleur van de mest is te zien dat de biggen voer met graseiwit krijgen”, zo vertelt Rik Verheijen, bedrijfsleider varkenshouder bij Livar. Op het gebied van duurzaamheid en CO2- reductie is deze samenwerking een belangrijke stap vooruit.
Over Grassa Grassa maakt ‘gewoon’ gras beter met een natuurlijk proces van persen, verhitten en filteren. Uit dit proces ontstaan vier hoogwaardige eindproducten, waaronder graseiwit. Dit eiwit wordt ingezet om producten mee te ontwikkelen in Petfood, Aqua Feed en in mengvoer voor varkens en kippen. Daarnaast heeft Grassa technologiee¨n getest en ontwikkeld om eiwit uit gras te winnen dat geschikt is voor humane toepassingen. Door hun circulariteitsconcept wordt de voedselefficie¨ntie groter en de uitstoot van o.a. stikstof lager.
Over Livar Livar is meer dan een producent van varkensvlees. Samen met de monniken van Abdij Lilbosch in Echt heeft Livar de juiste manier gevonden om met respect voor mens, dier en omgeving varkensvlees te leveren met de beste smaak en kwaliteit. Livarvarkens worden gehouden volgens een eerlijk, kleinschalig concept met de charme van vroeger en volgens de richtlijnen van nu.
Grassa's graseiwit|De Limburgse kloostervarkens van Livar
|De producten van Grassa zijn ontsloten gras, graseiwit, prebiotisch suiker (FOS) en plantaardige meststof
Grassa's graseiwit|De Limburgse kloostervarkens van Livar
|De producten van Grassa zijn ontsloten gras, graseiwit, prebiotisch suiker (FOS) en plantaardige meststof