Alleen moeder natuur beslist over de truffel

Horeca Algemeen
Dit is een verhaal en een nieuwstip over truffels. Het truffelseizoen gaat in september weer van start en als Italiaan en truffelspecialist zie ik dat Nederland steeds enthousiaster wordt over truffels. 
Mijn naam is Massimo Damiano. Ik kom uit Perugia, de hoofdstad van de regio Umbrië, Midden-Italië. Een stad die beroemd is om zijn chocolade en universiteit in een regio die bekend staat om zijn truffels. Umbrië is van de weinige regio’s waar alle soorten knollen voorkomen.
Ik herinner me dat ik voor het eerst truffels at toen ik zeven jaar was. Een oom van mij was chef-kok in een van de beroemdste restaurants in Perugia. Hij kookte vaak voor het hele gezin, tijdens de vakantie, en soms liet hij ons zelfs verse truffels proeven, en andere lekkernijen.
De eerste keer dat ik met een hond truffels ging zoeken, was in 1990. Zo bijzonder hoe de hond een neus heeft voor truffels, zo’n zoektocht is altijd een prachtige gebeurtenis. Sinds 1992 woon ik in Nederland, in Amsterdam, nu met mijn dochter Nora. Ik ben naar Nederland gekomen voor de liefde. Sinds ik in Nederland aankwam, is de gastronomie enorm veranderd. De interesse in eten en drinken is enorm gegroeid en verfijnder geworden door de jaren heen. In eerste instantie herinner ik me dat maar een paar restaurants geïnteresseerd waren in het gebruik van truffels in hun menu’s.
Tegenwoordig krijg ik vragen over fijne, zwarte en witte truffels uit het zomer- en herfstseizoen en vragen restaurants welke wijnsoort het beste matcht met de truffels. Het publiek dat truffels waardeert is van alle leeftijden, veel jonge mensen en uit alle klassen. Eten brengt mensen bij elkaar.
In 2006 besloot ik naar de Kamer van Koophandel te gaan en aan mijn avontuur te beginnen. Ik had al ervaring in de verkoop, ik kende al meerdere klanten op de markt, vooral in Amsterdam. Toen langzaam, met de website, de visitekaartjes en donaties aan liefdadigheidsdiners (Italia al Dente, De Smaak van Italie, Taste of Amsterdam, zondagsmarkt) en andere kleine evenementen, kwam mijn naam binnen bij bekende Chef-restaurants in Nederland en daarbuiten. Mijn cliënten zijn chefs van alle niveaus, van het restaurant met drie Michelinsterren tot de pizzabakker of chef van een Italiaanse trattoria.
De truffel die ik verkoop is uitsluitend truffel van Italiaanse origine. Ik werk alleen met het product dat van mijn geboortegrond komt, uit het midden van Italië. De truffel blijft gelukkig een product waarover alleen moeder natuur kan beslissen wanneer, hoeveel en hoe ze groeit. En eerlijk gezegd ben ik blij dat het zo is. Het is een eerlijk en prachtig product waar je van kunt genieten of niet, maar ik ben er zeker van dat als je het goed proeft, bereid door een goede chef-kok, je er het beste van kan genieten door het echt met volle aandacht te proeven en op te eten. Dan ben je in Amsterdam en Italië tegelijk. Ik ben blij dat ik een stuk Italië naar Amsterdam heb kunnen brengen.