||
|| ||

Dé 10 terrastrends van 2022

café
Het mooie weer in Nederland kan de afgelopen periode worden omschreven als iets van komen en gaan. Van de korte broek tot het regenpak; iedereen heeft zijn klerenkast de afgelopen periode meerdere malen kunnen omgooien. De échte zomerdagen staan ons nog te wachten. De hoogste tijd om te kijken naar de terrastrends van 2022. Hoe kan een terras een verlengstuk zijn van jouw horecaonderneming? Wat is ervoor nodig om klanten de ultieme terrasbeleving te laten ervaren? 
Verlengstuk van jouw horecaonderneming Tijdens de coronacrisis werd het terras belangrijker dan ooit; het bood extra ruimte die ondernemers hard konden gebruiken. Maar óók nu zet de terrastrend zich voort in Nederland. Het terras is niet langer een opzichzelfstaand element, maar met de juiste afwerking, stijl en service een prachtig verlengstuk van jouw horecaonderneming. Door de wind en zon is het al snel goed toeven op een terras, waardoor een zomerterras niet per se veel nodig heeft. In tegenstelling tot de lente of winter, waar juist andere elementen van toepassing zijn. Het is als horecaondernemer daarom van groot belang om jouw terras aan te passen aan het seizoen. Voor ieder seizoen geldt uiteraard wel; zorg dat het binnen- en buiteninterieur goed op elkaar aansluiten en maak daarin slim gebruik van je omgeving. Als het exterieur bijvoorbeeld een verlengde is van een historisch pand of natuurlijke omgeving, dan trekt dat meteen de aandacht. 
Uiteindelijk draait het erom dat jouw terras een publiekstrekker moet zijn, waarmee jij je als horecaondernemer onderscheid van de vele terrassen die overal te vinden zijn. Dit kan bijvoorbeeld door een biefstuk te serveren van de Green Egg, een cocktail aan tafel te shaken, een pizza te bakken in een speciale houtoven of wellicht een live-band die zorgt voor een stukje muzikaliteit rondom het terras. 
De 10 terrastrends van 2022 die je niet mag missen! Ieder jaar zijn er weer nieuwe trends in de horeca die zorgen voor een nieuwe ervaring. Van mocktails tot streetfood, en van technologie tot outdoor cooking. HorecaMagazine stelde 10 terrastrends samen die jij als ondernemer niet mag missen! 
1. Outdoor cooking Niet alleen binnen, maar ook buiten wordt er steeds meer gekookt. Gasten willen meer entertainment en tafelbereidingen en we zien dat er hele keukens worden gebouwd waar live wordt gekookt. Deze tafelbereidingen kom je al langer tegen bij Michelinsterrenzaken, maar ook bij een hoop MKB-horecabedrijven kom je outdoor cooking steeds vaker tegen. 
2. Streetfood Net als vegan is streetfood nog steeds een belangrijke buitentrend. Gerechten worden steeds exotischer. Zorg dat er een mooie mix is tussen de gerechten en zorg ook voor wat lekkers om te delen. Shared dining doet het namelijk nog steeds erg goed!

3. Buitenbar voor cocktails Naast de keuken, zien we ook de opkomst van de buitenbar voor cocktails, champagne en vermout. Want wat is er nou leuker dan een verse cocktail die voor je neus geshaket wordt?!
4. Biertuinen Wellicht ben je wel eens in Budapest geweest en dacht je bij jezelf: ‘Hey, wat is daar aan de hand?’. Dan kan het zo zijn dat je langs een grote biertuin bent gelopen. Ook in West-Europa worden ze steeds hipper. Deze zogenoemde biertuinen worden gekenmerkt door geen tafelservice, lagere prijzen en een hoop gezelligheid!   
5. Terras als werkplek Mede door corona zijn we allemaal wel een beetje zat van het thuiswerken. Dit heeft ervoor gezorgd dat mensen zijn gaan zoeken naar nieuwe oplossingen om hun werk wat leuker te maken. Veel mensen hebben er dan ook voor gekozen om het terras als hun nieuwe werkplek in te richten. Je kan er dus voor kiezen om een deel van jouw terras in te richten als werkplek met stopcontacten en goed werkend internet. 
6. Het aperitief De aperitief-trends blijven maar groeien. Voor een horecaonderneming is dit namelijk dé manier om meer omzet te maken. Mensen spreken namelijk sneller af voor een aperitiefmoment met bites in plaats van een uitgebreid diner of lunch. Zorg er daarom voor dat je een aantal ‘signatures’ op je kaart hebt staan,  want door authenticiteit uit te stralen komen gasten sneller terug. 
7. Take-out Uiteraard heeft niet elke horecaonderneming een terras tot hun beschikking, maar door take-out kits en uitgifte-windows is het toch mogelijk om ‘buitenomzet’ te maken. Ook zien we dat er speciale voorzieningen worden ingericht voor het bezorgen, zodat de restaurantgasten niet gestoord worden door de drukke bezorgers. 
8. Technologie Qua goede en snelle service konden strandtenten en terrassen nog een hoop verbeteren. Technologie kan hierin een grote rol spelen. Denk aan het zelf laten scannen van het menu door klanten of het bestellen en afrekenen via de mobiele telefoon. Door corona heeft dit zich de afgelopen twee jaar in rap tempo ontwikkeld en werd het omarmd door gasten. In plaats van houwtje-touwtje menukaarten, gaan we betere bestelsystemen krijgen.
9. Entertainment op het terras Aan het begin van dit item haakte wij er al een beetje op in, maar entertainment op het terras komt steeds vaker voor op de Nederlandse terrassen. Een live-band of DJ, de horeca moet alles uit de kast trekken om de aandacht van mensen te krijgen.

10. Rooftop-bar De rooftop-bar of het rooftop-terras kom je tegenwoordig in bijna elke stad tegen. Voorheen kwamen gasten er vooral langs voor een heerlijke cocktail op hoogte, maar ook voor het diner vinden steeds meer gasten hun weg naar de rooftop-bar. Het is natuurlijk ook genieten om jouw drankje te nuttigen terwijl je uitkijkt over de stad of geniet van de ondergaande zon! 
||
||