Bierviltje

café
Herman Brood gebruikte de viltjes al voor de leukste tekeningen. Maar het originele bierviltje is rond met een diameter van 107 millimeter of is vierkant met afgeronde hoeken. Het viltje is een onderzetter van vilt karton en moet vocht opnemen. Het viltje heeft veel meer mogelijkheden gekregen dan alleen het glas aan de onderkant droog houden.
Blanco zijde Een café zonder bierviltjes is geen kroeg. Een café met een goede klantenkring verbruikt al snel zo’n 150 viltjes per dag. Die worden dus niet alleen gebruikt als onderzetter. De juiste viltjes hebben een blanco achtergrond en worden gebruikt als notitieblok. Een post-it note maar dan zonder kleefrandje. Een vierkant bierviltje van 9 bij 9 centimeter kan behoorlijk wat tekst bevatten; een naam en telefoonnummer, een rekensom of de naam van die leuke website. Whatever, de volgende dag weet je dikwijls niet meer wat nou eigenlijk bedoeld is. Moraal is dat één kant blanco moet zijn. Dubbelzijdig geprinte viltjes verliezen consumentenwaarde.
Coaster Bierviltjes zijn attributen voor spelletjes. Leg het viltje op de rand van de bar of tafeltje en geef het zwevend gedeelte een tik en vang het volgens weer op. In Engeland noemen ze het “Smash and grab”. Sommige kroeggangers zijn er erg behendig in. In Engeland waar het bierviltje “coaster” wordt genoemd zijn al behendigheid competities. Sowieso is het bierviltje een aandachtstrekker. Iedereen speelt er mee, buigt het tot het breekt of verkruimeld het.
Reclame De reclame heeft het viltje natuurlijk ook ontdekt. In alle vormen zijn viltjes te verkrijgen; rond, ovaal, vierkant en met zes of meer hoeken. In kleur en meestal dubbelzijdig, worden boodschappen medegedeeld. Je komt ze vooral tegen bij evenementen en beurzen. In cafés wordt het toegelaten na toestemming. Dit geldt niet voor de brouwerij. Die heeft al jaren het monopolie in de horeca en eist altijd één volle zijkant op.
Er bestaan zelfs bierviltjes verzamelaars en ruilbeurzen. De “coasters” zijn erg gewild, maar ook de Nederlandse viltjes zijn populair. Liefhebbers kiezen de bier gerelateerde viltjes en zo hoort het ook!