||Kruipdoor sluipdoor tijdens de Vuurzee Kitchenparty in het Waldorf Astoria|||||
||Kruipdoor sluipdoor tijdens de Vuurzee Kitchenparty in het Waldorf Astoria||||| |||||||

ALiCE in KiTchenLanD

aanbevolen
Wij van BCBG lopen nogal wat events af. Of het nu in Utrecht is of op Ibiza. Wordt er met sterren gesmeten, dan haken we aan. Snel zijn we dan ook niet meer écht verrast. En met verrast bedoelen we dan ook niet: ‘Wow, wat een mooi cadeau die VVV-bon van zeveneurovijftig’. Maar kinderlijke verrassing. Iets voor de eerste keer zien en proberen je hoofd eromheen te krijgen. Zoals de eerste keer sneeuw of voor de eerste keer naar de bioscoop. Die spanning, die open mond, die verwondering. Hij was er weer. We slopen langs een smalle trap, door een verborgen deur en aan het einde van een krap gangetje stond… Jonnie Boer. Met ganzenlever, Hollandse garnalen en een glas Vuurzee van de Goede en de Stoute in onze hand slopen we verder. We zijn weer vier.
[caption id=”attachment_215369” align=”alignnone” width=”707”] Kruipdoor sluipdoor tijdens de Vuurzee Kitchenparty in het Waldorf Astoria[/caption]
Eet mij Als Alice in Wonderland zijn we het konijnenhol ingedoken. Een konijnenhol in het Waldorf Astoria aan de Herengracht. Het onrustige konijn dat we volgen is Sidney Schutte. De sterrenchef van restaurant Spectrum** die samen met de heren van de Goede en de Stoute dit Wonderland tot een waarheid heeft gemaakt. En een Wonderland is het. Of eerlijk gezegd, een Kitchenland. We lopen de meest uiteenlopende karakters tegen het lijf en op de tonen van de deephouse die wordt gedraaid, laten we ons meevoeren langs elke chef. De start is dus direct goed. Nadat we nog wrijvend in onze ogen het eerste glas Vuurzee nuttigen, ontvangen Jonnie en Thérèse Boer ons direct met open armen. Nog even knipperen, want hier staat bijna het gehele team van de Librije***. We zien chef Nelson Tanate, sous-chef Noah Wynants en Jimmie Boer meeknikken op de beat. De Librije serveert, wij menen speciaal voor ons, hun signature dish van ganzelever, waddegarnaal en tomaat waarvan u het recept kunt vinden in BCBG Magazine nummer 4. Op het gerecht stond: ‘eet mij’ en toen werden we klein genoeg om verder te kunnen.

Kitchenparty International. ‘Linksaf, je moet linksaf’ zei zware een stem. Het is Mad-Hatter Pieter van Doorn van het ‘de Goede en de Stoute’ team. Een keer knipperen met onze ogen en hij is weer verdwenen. Linksaf voelt de keuken krap en het is er warm. Zo hebben we onze keuken het liefst, krap en warm. We hebben het gevoel alsof we een beetje onderdeel zijn geworden van de brigade van de sterrenchefs in de, voor dit event, met planten bezaaide keuken van het Waldorf Astoria. In dit linker gedeelte van het Spectrum-rijk staan chefs Artur Martinez van Restaurant AÜRT* in Barcelona, Roger van Damme van Restaurant het Gebaar* in Antwerpen en Henrique Sá Pessoa van Restaurant Alma** uit Lissabon. Kitchenparty International. Artur serveert heerlijke gehaktballetjes op Catalaanse wijze. Henrique een uiensoep met zeeduivel en mosselen en later op de avond schuifelen we langs Roger voor zijn heerlijk verse Brusselse wafels. Twee keer.

Wereldster Er valt nog genoeg te beleven in dit Wonderland en op onze qui-vive lopen we verder. Je weet immers nooit wat er om de volgende hoek staat te gebeuren. In de verte zien we al een oude bekende, François Geurds van FG Restaurant** en FG LAB*. François staat te grijnzen als de kolderkat. Die is duidelijk in zijn element. Maar voordat we de twee michelinsterrenchef kunnen bereiken moeten we eerst langs een ander bijzonder personage. Een personage waarvan we niet durfde te dromen hem hier aan te treffen. Het is Joe Barza. En voor de nitwit onder u: Joe Barza is een culinaire wereldster. Een wereldster uit Libanon die ons vermaakt met zijn aanstekelijke lach en heerlijk gerookte aubergine met zeebaars. Bij hoge uitzondering toch even een selfie.

Klapper Dan staan we naast François. Al heel de avond horen we ‘witte chocolade met truffel’. Dit schijnt een klapper te zijn. Niets is minder waar. Witte chocolade, truffel en beluga kaviaar op een klein bordje. Niet te doen zo lekker. François staat het allemaal breed grijnzend gade te slaan en vertelt dat hij voor 30 couverts extra had meegenomen. Halverwege de avond is het op. 

Land van de Slager We vervolgen onze reis richting het land van de Slager. Dit is het domein van Zagt Amsterdam. Want naast de kunstwerkjes van de michelinsterren chefs is er ook gedacht aan de ruwe bolster. Vanavond serveert Zagt Amsterdam Black Angus Steak. Topkwaliteit, aangeboden op de manier zoals ons DNA het voorschrijft. Eten met de handen. Zo ruig als het geserveerd wordt, zo Zagt is het op de tong.

Waanzinnig Wonderland Het houdt maar niet op. Want daar staat onze gastheer, Sidney Schutte. We benijden Sidney nogal. Waarom had hij, samen met de mannen van Vuurzee, dit idee en wij niet? Maar we bewonderen de heren ook. Het is hen gelukt. Het is hen gelukt om dit waanzinnige Wonderland met de beste chefs van over de hele wereld in de keuken van het Waldorf Astoria te proppen. Dus terecht wordt Sidney omringd door bewonderaars en heeft hij weinig tijd. Net als het konijn uit Alice in Wonderland, druk druk druk. We proeven snel van zijn spruitblaadjes met koffie, mandarijn en avocado. Heerlijk, en het geeft ons de doorgang naar de laatste chef.
Smooth De laatste chef is volgens onze ‘inside man’ in Zwitserland, Tom Berkhout, er eentje om goed in de gaten te houden. Chef Jeroen Achtien van Restaurant Sens** in Vitznau kookt zoals zijn haar zit, smooth. Vanavond serveert hij Noordzee krab met gefermenteerde rode kool en limoen. Fijne afsluiter, want wij zijn helemaal gek van Noordzee krab. Jeroen blijkt ook nog eens een ontzettende aardige chef te zijn die duidelijk trots is om hier te staan en, spoiler alert, al bekend was met het fenomeen Kitchen Party. Jeroen organiseert ze zelf dus namelijk al een aantal jaar in Zwitserland. De plek waar Piet en Pieter van de Goede en de Stoute het idee hebben opgepikt om later Sidney te betrekken in hun snode plannen.
Speak Easy Geen boze koninginnen, speelkaartsoldaten en onthoofdingen vanavond. Vanavond ging alles goed. Tot aan de afterparty in het ‘speak-easy’ achterkamertje aan toe. Waar bonbons van BonTom en Dalmore Whisky werden geserveerd en we de chefs nog één keer konden aanschouwen. Toen we de volgende ochtend ontwaakte uit deze prachtige droom, vroegen we ons af: ‘is dit écht gebeurt?’ 

Tekst: Jarko Barten / Foto’s: Waldorf Astoria
||Kruipdoor sluipdoor tijdens de Vuurzee Kitchenparty in het Waldorf Astoria|||||
||Kruipdoor sluipdoor tijdens de Vuurzee Kitchenparty in het Waldorf Astoria|||||
||Kruipdoor sluipdoor tijdens de Vuurzee Kitchenparty in het Waldorf Astoria|||||
||Kruipdoor sluipdoor tijdens de Vuurzee Kitchenparty in het Waldorf Astoria|||||
||Kruipdoor sluipdoor tijdens de Vuurzee Kitchenparty in het Waldorf Astoria|||||
||Kruipdoor sluipdoor tijdens de Vuurzee Kitchenparty in het Waldorf Astoria|||||
||Kruipdoor sluipdoor tijdens de Vuurzee Kitchenparty in het Waldorf Astoria|||||