Afbeelding
risotto-bitterballen-horeca

Startende ondernemers geven 100.000 risottobitterballen weg

Restaurant
Startende ondernemers geven 100.000 risottobitterballen weg om verspilling te voorkomen. ‘Weggooien is geen optie.’ Vanwege de langdurige sluiting van de horeca bleef de voorraad van Risottini haast onaangetast. Om weggooien te voorkomen lanceerden zij de website honderdduizendballen.nl. Op de website kun je een doos van 36 Risottini bestellen voor enkel de bezorgkosten.
Horecastartup Risottini begon in 2018 met een goed alternatief op de oer-Hollandse bitterbal. Medeoprichter Daan Klein: “In de meeste borrelsnacks in Nederland zit vlees. Wij hadden behoefte aan een lekkere vegetarische borrelhap en waren geïnspireerd door de Italiaanse keuken. Onze Risottini zijn gefrituurde risottoballetjes met mozzarella & tomaat of truffel & bospaddestoel. Hollands van buiten, Italiaans vanbinnen.” Oprichters Daan Klein en Merijn Kok waren hard op weg om de horeca te veroveren. Corona en twee lockdowns gooiden roet in het eten.
Het bedrijf moest in een paar maanden tijd 95 procent van hun omzet inleveren. Als starters vielen zij net buiten alle steunmaatregelen. Klein: “We hebben nog 100.000 ballen op voorraad, maar omdat onze focus echt op de horeca ligt, raken we ze niet kwijt. Weggooien is geen optie, we gaan geen voedsel verspillen. Dus zijn we met een creatieve oplossing gekomen om dit te voorkomen.”
Betaal slechts de bezorgkosten Daarom kwamen de ondernemers met het idee van honderdduizendballen.nl. Consumenten in de Randstad kunnen een doos met 36 Risottini bestellen en betalen slechts de bezorgkosten van €6,95. Een fooi geven is optioneel.
Naast deze weggeefactie is Risottini ook aangesloten bij de app TooGoodToGo, die voedselverspilling tegengaat. Wat aan het einde van de actie overblijft, gaat naar de Voedselbank.