Koolzaadolie: pure gezondheid van eigen bodem

Hotel
Puur en gezond van Nederlandse bodem. Zo is de Brassica koolzaadolie het beste te omschrijven. Wat maakt deze olie bijzonder? Jan van Gerner van Colzaco legt het uit.
“De olie wordt gewonnen uit koolzaad dat voornamelijk geteeld wordt in het oostelijk deel van Nederland door leden van Colzaco, de Coöperatieve koolzaadvereniging Oost Nederland uit Schalkhaar (bij Deventer) met zijn 120 trotse leden,” aldus Van Gerner. “Dat maakt de olie niet alleen duurzaam, het is ook heel puur.  De olie wordt geperst volgens een uniek procedé.  Het zuivere koolzaad wordt eerst geschild waarna de olie uit de kern wordt gewonnen door een milde koude persing, zonder toevoeging van chemische middelen. Koolzaadolie is bovendien gezond. Het bevat veel vitamine A en E en tien keer meer omega- 3 vetzuren dan olijfolie. Ook heeft het een juiste verhouding omega 3 en 6. Omdat de koolzaadolie geheel plantaardig is past het ook heel goed in een vegan leefstijl.”
Zeer veelzijdig in gebruik “Onze koolzaadolie is voor iedere bereidingswijze geschikt, van salades en dressings tot grillen en braden. We hebben drie soorten: Classic, Culinair en Rotisserie. De Classic is de meest veelzijdige olie omdat het in warme en koude gerechten gebruikt kan worden. De Culinair heeft een zachte botersmaak wat het zeer geschikt maakt om mee te (roer)bakken. Het geeft gerechten als een biefstuk, culinaire aardappeltjes of een zalmmoot extra smaak. De Rotisserie is ideaal voor hoge verhitting als bij grillen, frituren en braden. Deze olie kun je tot 240 graden verhitten waarbij het haar neutrale smaak behoudt. Vlees bijvoorbeeld behoudt zijn eigen vleessmaak, als kok kun je er zo heel goed nog je eigen smaakvolle jus of saus aan toevoegen.”
Waar verkrijgbaar? Deze veelzijdigheid maakt de olie geschikt voor zowel de professionele horecakeuken als de thuiskeuken. De Brassicaolie staat in het schap van de supermarkten en bij delicatessenwinkels. De horeca kan terecht in de horecagroothandel voor flessen van 500 ml en sinds kort ook 3 liter.  Voor echt grootverbruik of als ingrediënt is de olie zelfs in 1.000 liter verkrijgbaar.
Meer informatie over Brassica en mooie recepten: www.brassicaolie.nl