De Brassica olie in de keuken: Meesterkok Erik de Mönnink test het uit

Restaurant
De Brassica koolzaadolie is een mooi Nederlands product en past uitstekend in de hedendaagse keuken. Gezond, puur en van eigen bodem. Maar wat vindt een topkok ervan? Meesterkok Erik de Mönnink van De Swarte Ruijter (één Michelinster) in Holten neemt voor ons de proef op de som.
Het eerste wat De Mönnink doet als hij de flessen Brassica olie op tafel ziet staan, is de fles openen, vinger erin en proeven. “Het type gerecht bepaalt of een olie aanwezig moet zijn of niet. Ik gebruik dan ook verschillende soorten olie, zonnebloemolie, olijfolie en eigen gemaakte kruidenoliën. Koolzaadolie heb ik echter tot nu toe niet gebruikt, terwijl het een prachtig product is dat hier uit de regio komt. Vooral de smaak van de Brassica Culinair spreekt mij erg aan.  Een heerlijke zachte botersmaak en dat terwijl de olie honderd procent plantaardig is. Dat past zeker bij mijn signature van puur, eerlijk en regionaal. Een plantaardige olie met botersmaak is heel geschikt voor vegetarische en veganistische gerechten.”
Aangenaam verrast Speciaal voor deze test maakt de Holtense Meesterkok een groentegerecht van pompoen en wortel gegaard in koolzaadolie en vacuüm getrokken met kaneel om de smaak complexer te maken. “De Brassica Culinair heb ik ook gebruikt voor de dressing waaraan ik tevens pompoensap en ras el hanout heb toegevoegd. Dit in combinatie met sinaasappel en kaneel geeft dit gerecht een spicy en frisse smaak. Ik ben aangenaam verrast door de Brassica koolzaadolie. Zelf vind ik het een fijne olie voor dressings en sauzen. In 2020 voegen wij een vegetarisch 4- en 5-gangen menu toe aan onze kaart. Dit veganistische pompoengerecht bereid met de Brassica Culinair komt daar zeker bij te staan.”
‘Het gaat om het totaalplaatje’ Begin met Erik de Mönnink over lekker eten en zijn ogen gaan al glimmen. Voor de Meesterkok van restaurant De Swarte Ruijter op de Holterberg in Holten draait het om mooie gerechten ontwikkelen. “Ik kook voor mijn gasten. Dat staat bij ons voorop. ‘Ik ben altijd samen met mijn hele team bezig om te vernieuwen en te verbeteren waar mogelijk. We willen eruit halen wat er in zit en we werken dan ook niet voor de ster, maar vooral voor onze gasten. Als Meesterkok is stilstaan voor hem er niet bij. “Ik wil continu vernieuwen en verbeteren.  Ik wil niet een kok zijn die steeds hetzelfde kunstje staat te doen. Doorontwikkelen, optimaal gebruik maken van nieuwe technieken, steeds nieuwe dingen proberen. Er is nog zoveel te ontdekken, te doen. Mensen komen hier niet alleen voor het eten, het gaat om de totaalbeleving. Daar spelen ook de gastvrijheid en sfeer, mijn vrouw Esther is hier de gastvrouw pur sang, een onmisbare rol in.”