Tips voor meer hygiëne in de horeca

Horeca Algemeen

Ben je van plan om een horecabedrijf te beginnen? Dan krijg je met veel uitdagingen te maken, maar het is ook aantrekkelijk om binnen deze branche aan de slag te gaan omdat er veel geld te verdienen is. Het gaat namelijk goed met de Nederlandse economie en dit zie je ook terug aan de vele mensen die op terrasjes zitten of regelmatig uit eten gaan. 

Als horecabedrijf moet je je klanten natuurlijk van lekker eten voorzien, maar tegelijkertijd is het ook belangrijk om de hygiëne op orde te houden. Dit klinkt wellicht eenvoudig, maar soms is dit best een uitdaging. Maar met onderstaande tips gaat jou dit als horecaondernemer zeker lukken.

Een grondige schoonmaak na iedere werkdag

Aan het begin van elke dag moet de werkplek voor de koks, en natuurlijk de medewerkers die de koks ondersteunen, schoon zijn. Natuurlijk wordt er gewerkt en afvalresten, ook wel werkvuil genoemd, is onvermijdelijk. In principe is dit geen probleem, wanneer het snel wordt opgeruimd. Helaas is dit niet altijd het geval, want afvalresten kunnen hardnekkig zijn. Ze worden met enige regelmaat aangetroffen in hoekjes, tussen apparatuur en in de kiertjes.

Een grondige reiniging is belangrijk, want anders ontstaan er bacteriën. Afval trekt bovendien ongedierte zoals ratten en muizen aan en daar zit je niet op te wachten. Gelukkig kun je bij Altec Parts goede schoonmaakproducten voor een grondige reiniging vinden. 

Regelmatig desinfecteren 

Rauwe producten, zeker vleeswaren, zitten soms vol met bacteriën. Als deze op een werkbank hebben gelegen, dan is het noodzakelijk om alles goed te ontsmetten want anders krijg je wellicht met een kruisbesmetting te maken. 

Laat een desinfectiemiddel ook goed inwerken, zodat je zeker weet dat alle bacteriën dood zijn. Na het desinfecteren is het vervolgens belangrijk om de werkbank te reinigen met voldoende water, want anders lopen je gasten het risico op een chemische besmetting.

Train je medewerkers goed 

Hygiënische fouten ontstaan voor een deel ook door slechtgetrainde medewerkers. Koks, en mensen met veel ervaring in de horeca, zijn doorgaans wel op de hoogte van de belangrijkste hygiënevoorschriften, maar dit geldt niet voor personeel dat net begonnen is of stage loopt. 

Soms weten die vrij eenvoudige dingen niet. Dat je een keukendoek bijvoorbeeld niet langdurig kunt gebruiken. Daarom is het verstandig om ze een korte training te geven. Heb je daar zelf geen tijd voor? Dan kun je je personeel ook een training laten volgen. 

Pas op met zieke medewerkers

Verzuim is nooit fijn en met de huidige personeelstekorten worden zieke medewerkers ook vaak ingezet. Toch mag je geen zieke medewerkers voedsel laten bereiden, want de kans op besmetting is dan groot. Wees dus heel voorzichtig als het om besmettelijke ziektes gaat. 

Al met al is een bedrijf in de horeca beginnen leuk, maar goede hygiëne is bijzonder belangrijk om claims en gedoe met de autoriteiten te voorkomen.