Afbeelding

Geen ‘nee’ meer verkopen aan je vegan gasten

aanbevolen
De vegan lifestyle is populairder dan ooit, maar het is niet de makkelijkste manier van leven. Iedereen die ooit weleens een poging tot veganisme heeft gedaan, of vegan leeft, zal dat kunnen bevestigen. Je bent zo gewend aan de smaken van vlees, vis en zuivelproducten dat het best moeilijk is om volledig vegan te gaan. Gelukkig zijn er genoeg plantaardige producten waarmee je voedingsmiddelen kunt maken die in structuur en smaak lijken op die van vlees en vis. Zo maak je je bedrijf vegan-friendly voor een snel groeiende doelgroep.
Vegan Vis
De meeste vegan vleesvervangers zijn op basis van linzen, kikkererwten, paddenstoelen en soja. De meest bekende zijn wel de veganburgers en krokketten, maar het aanbod breidt zich snel uit tot andere snacks zoals bitterballen en falafel. Maar hoe zit het nu met vegan vis? Vis heeft een specifieke smaak en structuur die minder goed te evenaren is dan die van vlees. Vaak wordt er bij de bereiding van vis ook minder gebruik gemaakt van andere toevoegingen, waardoor het namaken ook al moeilijker wordt. Toch kan je als vegan heel goed een maaltijd met een visvervanger op tafel zetten. Je kan deze samenstellen uit kant-en-klare vegan visvervangers, maar ook zelf maken. Hoe meer je zelf maakt, hoe gezonder het is en hoe beter je de inname van essentiële voedingsstoffen, in het geval van vis Omega 3-vetzuren, in de hand hebt. Zoals je weet vind je die het meest terug in noten en zaden.
Vegan met zeewier
Hoe maak je een lekkere visvervanger? Paddenstoelen en inktvis hebben vrijwel dezelfde structuur. Je kan er dan ook prima vegan calamari van maken. Met een beetje mosterd en mierikswortel door je beslag proef je vrijwel geen verschil, met echte inktvis. Mis je dan toch die specifieke zilte zeesmaak? Met zeegroenten zoals zeekraal, lamsoor, zeebanaantjes en nori kom je een heel eind. Zo kan je bijvoorbeeld een heerlijk pastagerecht maken met lamsoor en/of zeekraal, eventueel met champignons en een paar paranoten in een plantaardige roomsaus. Door de zilte zeesmaak van de zeegroenten en de stevige bite van de paddenstoel zal je de tonijn niet eens missen.
Aanbod
Geen mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan? Er zijn ondertussen veel volwaardige vis- en vleesvervangers op de markt die jouw aanbod vegan snel ‘up to par’ krijgen. Als visvervangers zijn er plantaardige zalm en tonijn, maar ook vegan vissticks en zelfs kaviaar. Onder vleesvervangers is het aanbod aanzienlijk groter, volwaardig kan je bijna zeggen. Van kipfilet en hamburgers naar een compleet aanbod voor een vegan cafetaria. Er is geen reden meer om ‘nee’ te verkopen aan je vegan gasten.