Food tech start-up Deliverect haalt 16.25 miljoen euro binnen voor internationale uitbreiding

Restaurant

AMSTERDAM / GENT, 29 APRIL 2020 – Deliverect, de Belgische start-up die de restaurantsector transformeert met online beheersoftware voor maaltijdbezorging, heeft vandaag aangekondigd dat het 16,25 miljoen euro heeft ontvangen in een tweede financieringsronde, die geleid werd door OMERS Ventures. Ook de bestaande investeerders Newion (Amsterdam) en Smartfin, net als de oprichters van Deliverect zelf, namen deel aan deze kapitaalronde.

De software van Deliverect koppelt online bestelplatformen zoals Uber Eats, Deliveroo en Takeaway.com/Thuisbezorgd aan het kassasysteem van restaurants, waardoor online bestellingen op één plek kunnen worden beheerd. Dankzij deze automatisering hoeft het zaalpersoneel niet langer verschillende tablets in de gaten te houden, en moeten bestellingen niet langer handmatig overgetypt worden in de kassa. Dit verlaagt de werkdruk van het personeel aanzienlijk en vermindert drastisch de kans op fouten.

Deliverect wordt ook steeds vaker gebruikt door ‘virtuele’ restaurants, keukens waar enkel gekookt wordt met het oog op thuisbezorging. Voor deze ondernemingen staat goed eten voorop, maar spelen ook efficiëntie en technologie een cruciale rol om merkloyaliteit op te bouwen bij klanten. Nu het aantal virtuele restaurants op de markt toeneemt en ook detailhandels en producenten van consumentengoederen steeds meer beginnen met bezorging, wil Deliverect wereldwijd hét portaal voor online ordering en delivery worden.

De afgelopen maand moesten restaurants over heel Europa de deuren sluiten omwille van overheidsmaatregelen die de verspreiding van het coronavirus moeten vertragen. Om de impact op de sector te beperken, is Deliverect de laatste weken druk bezig geweest om horecabedrijven te helpen op korte tijd over te schakelen naar online delivery en take-away. Het bedrijf ziet ook af van alle installatie- en activeringskosten voor restaurants die zich aansluiten. Verder zijn er nieuwe maandelijkse abonnementen gelanceerd die op elk moment kunnen worden opgezegd. Deliverect laat ook de installatiekosten vallen voor ‘Click & Collect’, zijn online bestelmodule, en rekent niets aan voor de eerste zes weken van het abonnement.

Deliverect heeft sinds zijn oprichting in 2018 al meer dan 3,5 miljoen bestellingen verwerkt. Het bedrijf, dat een team van 50 medewerkers heeft in verschillende landen, heeft in België en Nederland klanten als Bavet, Salsa Shop, Lucy Chang en Pizzabakkers. Ook multinational Unilever gebruikt Deliverect om haar bedrijfssystemen aan Deliveroo en Uber Eats te koppelen, en zo rechtstreeks Ben & Jerry’s en Magnum aan de eindconsument te bezorgen.

De investering zal worden gebruikt voor verdere onderzoeks- en productontwikkeling, en om de marktpositie van Deliverect in Europa te consolideren en internationale uitbreiding te ondersteunen. Jambu Palaniappian, Managing Partner bij OMERS Ventures, wordt lid van de raad van bestuur van Deliverect.

Mede-oprichter van Deliverect Zhong Xu: “Met Deliverect wilden we altijd al restaurants de tools geven die ze nodig hebben om te blijven concurreren in een digitale wereld. Ik ben opgegroeid in de horeca, dus ik ben me heel erg bewust van de vaak kleine marges en de fundamentele behoefte om zoveel mogelijk klanten te bedienen. Ons team van oprichters is bovendien verantwoordelijk voor het creëren van een van de allereerste iPad-gebaseerde kassasystemen, dat nu over de hele wereld wordt gebruikt. We hebben dus van beide kanten uitdagingen in deze branche ervaren. Met de toename van online bezorgdiensten verdienen restaurants het om van al deze kanalen te kunnen profiteren. Vooral in het huidige klimaat helpen we restaurants om aanwezig te zijn op al deze verschillende platformen, zodat ze inkomsten kunnen genereren met behulp van een online aanbod.”

Het platform vereenvoudigt de dagelijkse bedrijfsvoering van restaurants door een enkele interface te bieden voor online bestellingen, met geconsolideerde rapportage en voorraadbeheer. Ook het beheren van online menu’s wordt sterk vereenvoudigd: menu’s uploaden en updaten kan in één keer, om ze vervolgens te delen op meerdere bezorgplatformen. Restaurants kunnen binnen een paar uur actief zijn via Deliverect.

Volgens Jambu Palaniappian, Managing Partner van OMERS Ventures, speelt Deliverect in op de groei van online delivery en de daaruit resulterende behoefte aan digitale innovatie in de restaurantsector. “Onder normale omstandigheden creëert de groei van maaltijdbezorging nieuwe kansen voor eigenaars om hun bedrijf te laten groeien. Nu we gezien hebben hoe snel het Deliverect-team heeft moeten schakelen om zoveel restaurants binnen een paar uur te helpen om over te schakelen naar een online business, heeft dit onze overtuiging alleen maar versterkt dat deze start-up iets bijzonders is.”

Over Deliverect Deliverect is een Belgisch SaaS-bedrijf dat thuisbezorging vereenvoudigt voor allerhande voedingsbedrijven. De Gentse start-up koppelt daartoe bezorgplatformen van derden rechtstreeks aan het kassa- of ERP-systeem van bedrijven. Alle online bestellingen kunnen zo centraal beheerd worden, wat de operationele efficiëntie en klanttevredenheid verhoogt. Deliverect wil restaurants en voedingsbedrijven dichter bij hun klanten brengen en zo hun onderlinge band versterken. Het softwarebedrijf werd opgericht in 2018 door Zhong Xu, Jan Hollez, Jelte Vrijhoef en Jérôme Laredo en is wereldwijd aan een opmars bezig. In het klantenbestand van Deliverect zitten restaurantketens zoals Bavet, Lucy Chang, Salsa Shop en Pizzabakkers, maar ook grotere ondernemingen zoals Unilever. Ga naar www.deliverect.com voor meer informatie.

Over OMERS en OMERS Ventures OMERS werd opgericht in 1962 en is een van Canada’s grootste pensioenfondsen, met een nettovermogen van 109 miljard Canadese dollar op 31 december 2019. OMERS is een gezamenlijk gesponsord pensioenfonds met 1.000 deelnemende werkgevers, variërend van grote steden tot lokale agentschappen. De onderneming heeft meer dan een half miljoen bijdragende, niet meer bijdragende en gepensioneerde leden, waaronder vakbonds- en niet-vakbondsmedewerkers van gemeenten, schoolbesturen, lokale besturen, elektriciteitsbedrijven, hulpdiensten en kinderhulporganisaties over heel Ontario. Bijdragen aan het fonds worden in dezelfde mate gefinancierd door zowel leden als werkgevers. OMERS heeft teams in Toronto, Londen, New York, Amsterdam, Luxemburg, Singapore, Sydney en andere grote steden in Noord-Amerika en Europa. Deze teams werken voor de verschillende leden en werkgevers, en creëren en beheren een gediversifieerde portefeuille van hoogwaardige investeringen in openbare markten, private equity, infrastructuur en onroerend goed. OMERS Ventures beheert momenteel 2 miljard Canadese dollar en heeft tot op heden meer dan 50 investeringen gedaan in innovatieve technologiebedrijven in Noord-Amerika en Europa. Ga naar www.omersventures.com voor meer informatie.

Over Newion Newion richt zich op Europese business-to-business software start-ups en scale-ups met een wereldwijde ambitie en behoort sinds haar oprichting in 2000 tot de best presterende fondsmanagers in haar sector. Newion III wordt ondersteund door InnovFin Equity, met de financiële steun van de Europese Unie onder Horizon 2020 Financiële Instrumenten, en het Europees Fonds voor strategische investeringen (EFSI), opgezet in het kader van het investeringsplan voor Europa. Het EFSI heeft als doel de financiering en de uitvoering van productieve investeringen in de Europese Unie te ondersteunen en ervoor te zorgen dat de toegang tot financiering wordt verbeterd. Ga naar www.newion.com voor meer informatie.

Over SmartFin SmartFin beheert zowel investeringsinstrumenten in de beginfase als in de groeifase gericht op technologiebedrijven, met hoofdkantoor in Europa en het Verenigd Koninkrijk, die het potentieel voor aanzienlijke waardecreatie vertonen. Ga naar www.smartfinvc.com voor meer informatie.