Wanneer er een uitnodiging binnenkomt om de lancering van The Balvenie’s nieuwe French Oak 16YO single malt Scotch whisky bij te wonen, dring ik al stiekem voor bij mijn collega’s om deze bij te mogen wonen. Als dan ook nog blijkt dat Onno Kokmeijer hier een exclusieve lunch voorschotelt kan ik mezelf niet meer bedwingen. Ik steek als een schooljongen mijn hand hoog in de lucht en doe alle moeite om de aandacht van mijn hoofdredacteur te trekken. Gelukkig voor mij met succes; ik mag mee! 

Terwijl de zonnestralen de overhand krijgen op het wolkendek, komen we aan op een prachtige en kunstzinnige locatie. Bij binnenkomst worden we vriendelijk ontvangen en meteen getrakteerd op de eerste bite van de dag. Het is een eclair van ganzenlever, rabarber en kardemon welke wordt gecomplimenteerd door een heel bijzondere cognac wijn. 

En terwijl er op de achtergrond een mooi stukje gitaar gespeeld wordt staat er een echte ambachtsman van een stronk hout op een draaibank het model van de beroemde Balvenie flessen te draaien. Een goed begin van de dag!

En daar staat hij dan; Onno Kokmeijer. Hij presenteert ons een prachtige oester met pomelo, gember en een heuse ‘Balvenie créme’ om ons alvast op te warmen voor dat wat komen gaat. Verder lopende komen we bij een lange prachtig gedekte tafel aan. Een gezellig maar select gezelschap neemt plaats en de gastheer Tony van Rooijen verwelkomt ons terwijl het eerste gerecht geserveerd wordt. Het is een dry-aged biet met langoustine, aardbei en trappeur specerijen. Bij deze overheerlijke starter wordt de 12 jaar oude Balvenie Double Wood gedronken. Deze Single Malt whisky dankt z’n naam aan de wijze waarop deze is gerijpt; in twee verschillende vattypen. De eerste vatrijping in Amerikaans eiken verrijkt deze single malt met zachte smaken waarin subtiele tonen van honing, vanille en diverse kruidensoorten het meest opvallen. De verdere rijpingsperiode in het sherryvat voegt meer fruittonen, karamelaroma’s en hints van noten toe.

Dan volgt een ‘ree royale’ met rode shiso,
ganzenlever, laurier en afgetopt met bladgoud. Bij deze ree royale drinken we The Balvenie ‘Single Barrel’. Deze whisky is 12 jaar gerijpt in slechts één enkel first fill bourbon vat, wat zorgt voor een heerlijk romige, vanille-rijke whisky. Elke botteling van The Balvenie Single Barrel wordt uitgebracht in een beperkte oplage, waarbij elke fles het nummer draagt van het vat waarin de whisky heeft gerijpt.  Gaande de dag besef ik me dat de whisky met elke slok nóg lekkerder begint te smaken en kijk ik al reikhalzend uit naar de volgende gang. Een echte Bleu de Brebis, tutti frutti en een brioche met maple suiker gecombineerd met the Balvenie Sweet Toast of American Oak. Deze 12 jaar oude Sweet Toast of American Oak is een zachte en elegante Speyside whisky. De smaak van deze whisky bevat citrus en kruidige eiken aroma’s, maar daarnaast ook vanille, honing en bruine suiker. De afdronk is middellang en smaakt een beetje naar gemoute gerst en zachte kruiden. Wat een genot! 

En dan breekt dan eindelijk het ‘moment suprême’ aan. Om de spanning op te bouwen krijgen we eerst het laatste gerecht voorgeschoteld; een prachtige Namelaka (een créme van chocolade) met pecannoot, gezouten miso karamel en een witte chocolade sorbet. Dan wordt eindelijk het doek gelift van de nieuwste creatie van the Balvenie; de 16 jaar oude French Oak. Deze fascinerende Single Malt whisky werd aanvankelijk gerijpt in Amerikaanse eikenhouten vaten, voordat ze werd overgebracht naar vaten die voorheen wijn bevatten van de Franse Charentes-wijngaarden. Een absoluut fantastische whisky van the Balvenie. Licht en benaderbaar terwijl het complex en gelaagd blijft. Oprecht een aanrader voor de échte whisky drinker! 

Tekst: Dirk Bertens / Roel Aarts / Foto’s: Tasty Lemon, Anna M.