Pizza met groente vlees of vis?

Catering
Denk je aan een pizza dan komt Italië in zicht. Typisch Italiaanse pizza’s zijn de Margherita, Marinara, Funghi en Carciofi. Liever een pizza met vlees dan zijn er de Capricciosa, Calzone en Prosciutto. De Italianen gebruiken voornamelijk ham als vleesgerecht bij voorkeur met champignons. Bij ons iets minder gebruikelijk is de pizza met vis. De pizza is met stip nummer 1 van de afgehaalde maaltijden in Nederland.
De steenoven of toch elektrisch? Traditionele pizza ovens worden gestookt op hout. Het zijn in feite steenovens die zowel bedoeld zijn voor de horeca als voor thuis. Op ambachtelijke wijze kunnen pizza’s worden verwarmd en dat komt ten goede van de smaak. Naast de hout gestookte ovens zijn er gasovens. Toch liever een elektrische oven? Dat kan ook. De meeste ovens hebben één of twee kamers. De ovens zijn ook te gebruiken voor andere gerechten zoals kebab.
Temperatuur belangrijk voor pizza De juiste en hoge temperatuur is essentieel voor pizza’s. Veel hangt af van de deegsoort van de pizza. Een professionele pizza oven kan 500 watt geven al dan niet met een stenen plaat. Bij een pizza telt niet alleen de bodem, maar ook wat er op ligt. De ingrediënten zijn tomaat, mozzarella, knoflook, Parmezaanse kaas en champignons, ham, artisjokken en salami. De visliefhebbers gebruiken veelal tonijn, garnalen, mosselen en inktvis.
Vers of diepvries pizza? Bij de kant en klare diepvries pizza’s wordt veel gebruik gemaakt van verzadigde vetten en bevatten te veel zout en suiker. Vers bereide pizza’s die op basis van het originele recept zijn vervaardigd zijn een stuk beter voor de gezondheid. Het recept is 20 procent tomatensaus, 20 procent mozzarella en 4 procent olijfolie. De pizzabodem is gemaakt uit het juiste deeg met de juiste zoutverhouding en mag niet meer dan de helft van het totale gerecht zijn.
De meest favoriete pizza in Nederland is de Peperoni, Margherita en Hawaii. De pizza blijft het meest gekochte kant en klaar eten. Fastfood uit de cafetaria is een goede tweede. De gemiddelde prijs van een bezorgde pizza door een bedrijf bedraagt zo’n 13,50 euro.