Branchebreed initiatief roept Nederlanders op thuis ‘uit eten’ te gaan

Catering
Amsterdam, 24 maart 2020 – De horeca in Nederland ligt grotendeels stil. De toekomst voor veel restauranteigenaars is momenteel onzeker en de komende weken zijn voor hen cruciaal. In moeilijke tijden moeten we er echter samen het beste van maken. Daarom slaan verschillende, soms ook concurrerende, merken en bedrijven uit de horeca- en voedingsmiddelenbranche hun handen ineen en komen zij met het branchebreed initiatief voor alle restaurants in Nederland: ‘Samen uit, samen thuis’.
Met ‘Samen uit, samen thuis’ roepen zij Nederlanders op om ju´ist nu ‘uit eten’ te blijven gaan, maar dan thuis om zo je favoriete lokale restaurants te blijven steunen en de drastische omzetderving van veel restauranteigenaren en franchisenemers enigszins te beperken. De branche benadrukt hierbij dat de door de overheid opgelegde maatregelen, waaronder het houden van 1,5 meter afstand, zowel bij het afhalen als het contactloos laten bezorgen van maaltijden te allen tijde gerespecteerd dienen te worden.
Razendsnel omschakelen Nu we massaal onze dagen binnenshuis slijten, blijft voor veel restauranteigenaren en franchisenemers alleen het bezorgen van maaltijden over om een deel van de gederfde inkomsten op te vangen. Ook veel restaurants die tot voor kort niet met bezorging of afhalen bezig waren, kiezen nu voor dit alternatief of zetten zelf een bezorgdienst op. Zij zetten alles op alles om mensen op deze wijze alsnog van hun gerechten te laten genieten. Zoals Joris Bijdendijk van restaurant RIJKS in Amsterdam: ‘Op het moment dat het rustiger werd in RIJKS restaurant hebben we ons razendsnel aangepast aan deze uitzonderlijke situatie. Net als andere restaurants is bezorging en afhalen voor veel eigenaren op dit moment een fijne uitkomst om alsnog inkomsten te generen. Als campagne-ambassadeur steun ik het ‘Samen uit, samen thuis’-initiatief dan ook volledig. Onze gasten kunnen nu nog steeds van onze gerechten genieten door af te komen halen. Hierbij hanteren we voorschriften met betrekking tot het aantal gasten per tijdslot, het onderling afstand bewaren en contactloos afhalen. Het is even wennen voor het hele team maar we zijn blij om voor de gasten van RIJKS te kunnen blijven koken. Daarnaast blijft ons restaurant onder de aandacht, dat is ook wat waard.’
Behoud van divers horeca-aanbod Ook voor restaurants die al ervaring hadden met maaltijdbezorging, is het wennen aan deze nieuwe situatie. Maar ook zij willen hun klantenkring tijdens deze uitzonderlijke periode graag blijven bedienen. Woordvoerder van Full Moon Garden uit Amsterdam: ‘We hebben gelukkig al lange tijd ervaring met het aanbieden van bezorg- en afhaalmaaltijden. Nu is het de enige manier om nog te blijven draaien, maar we doen dat graag. We zijn heel blij met dit branchebrede initiatief om de gehele horecasector te ondersteunen. We hopen dat veel Amsterdammers hier gehoor aan gaan geven. Zodat we ook straks als deze crisis weer voorbij is, een divers horeca aanbod in Amsterdam houden.’
Samen uit, samen thuis’ is een partner-initiatief van Ben & Jerry’s, Burger King, Coca-Cola in Nederland, Deliveroo, Diageo, Domino’s, FEBO, I Love Sushi, KFC, Lipton Ice Tea, Subway, Thuisbezorgd.nl, Uber Eats, Unilever Food Solutions, Vermaat en Vrumona die zij aan zij staan om de gehele horecasector te ondersteunen. Zij roepen mensen juist nu op om hun favoriete restaurant te helpen door er te bestellen of af te halen en een foto van hun bezorg- of afhaalmaaltijd te delen op social media met de hashtag #samenuitsamenthuis.
Alle restaurants en bezorgplatformen zijn extra voorzichtig en nemen alle veiligheidsmaatregelen die nodig zijn om verspreiding van het COVID-19 virus te voorkomen. De adviezen van het RIVM worden nauwgezet opgevolgd en contactloos is de nieuwe norm voor afhalen, drive-through en bezorgen. Daarnaast roepen we iedereen op alleen naar buiten te gaan wanneer dit strikt noodzakelijk is en 1,5 meter afstand te houden.