Over de horecaomzet regeren door te ventileren

café
In de horeca draait alles om de sfeer voor de gasten. Zij moeten zich zodanig comfortabel voelen dat zij lang blijven natafelen. Als horecaondernemer wil je daarom voorkomen dat gasten vermoeid raken en na een kop koffie het restaurant verlaten. Denk je dit niet zelf in de hand te hebben, dan heb je het mis. Hoe lang gasten in jouw restaurant of café blijven heeft namelijk alles te maken met de lucht die zij inademen en hoe deze aanvoelt. Co2 en luchtvervuiling kunnen de sfeer beïnvloeden. Hoe je deze factoren reguleert, lees je in dit artikel.
Oorzaken Waar Co2 en luchtvervuiling in een horecazaak vandaan komen, kan meerdere oorzaken hebben. Allereerst komen er bij het koken veel dampen vrij die fijnstof bevatten. Deze dampen kunnen de luchtwegen en ogen irriteren. Vervelend voor het keukenpersoneel, maar deze dampen trekken ook van de keuken richting de gasten. Daarnaast zorgen kaarsjes en veel mensen in dezelfde ruimte voor een flinke Co2 verhoging. Beide verbruiken veel zuurstof, waardoor het Co2 gehalte in de lucht snel oploopt. Je kunt waxinelichtjes daarom beter vervangen door kaarsjes met ledlicht.
Gevolgen De hoeveelheid Co2 in de lucht van een gemiddelde horecazaak zorgt niet direct voor gezondheidsgevolgen. Maar het kan er wel voor zorgen dat gasten daardoor eerder vermoeid raken of hoofdpijn krijgen. Hetzelfde geldt voor het personeel dat productiever en meer oplettend is wanneer de luchtkwaliteit in orde is. Als horecaondernemer wil je een goede sfeer creëren waar zowel personeel als gasten zich fit en op hun gemak voelen. Indirect is dit ook van invloed op de omzet die je op een avond draait. Je doet er daarom goed aan om te ventileren!
Mechanische ventilatie Het hoofddoel van ventileren is om vervuilde lucht af te voeren en te vervangen met frisse lucht. Dit kan met een mechanisch ventilatiesysteem die zorgt voor de centrale afzuiging van vervuilde lucht in een horecazaak. De vervuilde lucht wordt mechanisch afgevoerd en ook weer toegevoerd met schone lucht. Wil je de beste mechanische ventilatie kopen? Kijk dan bij A-merken als Orcon, Itho, Zendher of Duco. Het is verstandig om bij voorbaat na te denken welke ventilatiebox bij je past. Zo bestaan er mechanische ventilatiesystemen met vochtsensor, met warmtepomp of mechanische ventilatie met afstandsbediening. Welke ventilatiebox het ook wordt, het resultaat blijft hetzelfde: een goede sfeer in de horecazaak waar gasten lang blijven zitten én dus meer bestellen!