Serveren is een vak

café
De Werf in Veere heeft het beste terras van Nederland. Volgens het Horecavakblad Misset Horeca is het terras gastvrij, vakkundig, ondernemend en culinair hoogstaand. Het juist gebruik maken van een volgeladen dienblad is allerminst eenvoudig. Er is zelfs een speciale training voor op de Horeca academie. Hospitality met een dienblad; vriendelijk, snel en betrouwbaar het terras bedienen of drank serveren tijdens het diner.
Zo moet het Ondersteun het blad met de vingertoppen van de linkerhand als je rechtshandig bent. Het dienblad houd je op borsthoogte of maximaal op schouderhoogte voor de ervaren obers of serveersters.  Verdeel de glazen op het blad waarbij de zwaarste glazen in het midden staan. Je hand ondersteunt het zwaarste gedeelte van het blad en je houdt enigszins controle. Zet hoge glazen zoveel mogelijk aan de rand zodat je die het eerst kunt uitserveren.
Zo hoort het Het dragen van schone of gebruikte glazen moet altijd gebeuren op een dienblad, zowel voor het inzetten als voor het afruimen van de glazen. Deze methode is de meest stijlvolle. De glazen worden steeds bij de voet vastgenomen en nooit bij de kelk van het glas. Een glas vast pakken waar gedronken wordt, is onhygiënisch, slordig en tegen de regels van de serveerkunde. Bij het inzetten en afruimen is het noodzakelijk de volgorde van bediening te respecteren, namelijk dames altijd voor heren en oudere gasten voor jongere. Deze volgorde van bediening is, in het kader van de professionele serveerkunde van het allergrootste belang.
Oefenen met een tennisbal op een dienblad voorkomt glasscherven. Wanneer je de stabiliteit onder de knie hebt, kun je je verder bekwamen door de nodige hindernissen in te bouwen. Oefen vervolgens met lege glazen en bouw dit uit naar volle glazen. Dienbladen kopen met een antislip bodem betekent minder kans op breuk. Wel zo prettig voor klanten en personeel. Het terras wacht al op je.