||
|| ||

België aanwezig als wijnland op internationaal cool climate wine symposium in Canada

BCBG Magazine
Afgelopen week ging in Canada het International Cool Climate Wine Symposium door. In de Brock University te St-Catharines (Ontario) verzamelden honderden vooraanstaande experten in viticultuur, oenologie, wijn business en duurzaamheid om cool climate wijnen en de invloed van klimaatverandering op de wijnbouw in koelere regio’s te bespreken.
Het vierjaarlijks congres staat in het teken van cool climate wijnen. Na de laatste succesvolle editie in Brighton (UK) van 2016, was Ontario in 2020 aan de beurt. Door COVID-19 werd het symposium echter twee maal uitgesteld naar juli 2022. Het wachten meer dan waard, vond Pieter Raeymaekers, co-founder van de Belgische wijnboetiek Vinetiq en wijnmaker van Wijndomein Valke Vleug. Hij was er gastspreker over wijn verbouwen in België en hoe je het best cool climate wijnen in de markt zet. Een thema dat menig wijnbouwer kon bekoren gezien België als wijnland nog vrij onbekend is in het buitenland. Maar met de groei van onze sector zal daar zeker verandering in komen.
Cool climate wijnen De wijnen zijn gemaakt op grotere hoogte of in de uitdagende omstandigheden van een koeler wijnklimaat. Hogere humiditeit, minder zon en frissere temperaturen, het vraagt om straffe wijnmakers. Het zijn net de uitzonderlijke omstandigheden die wijnen geven met persoonlijkheid, de wijnstok moet er immers harder werken. Denk aan wijnen met balans, rijke aroma’s, een verfijnd en geraffineerd karakter en lichter in alcohol. De delicate aroma’s van deze wijnen lenen zich tot prachtige food pairing die gastronomie naar een nieuw niveau tillen. Back to basics: de smaken spreken voor zich. De wijnstokken, druiven en kelder vertellen hun verhaal.

Internationale experts aan het woord Onder de sprekers vielen enkele grootheden van de wijnwereld op. Één van de hoogtepunten was de keynote van Miguel A.Torres, gekend van het internationaal familiebedrijf, over duurzaamheid en hoe de Familia Torres dit concreet aanpakt. Monika Christmann, hoofd van oenologie en wijntechnologie op de Geisenheim University, gaf een overzicht van de ontwikkelingen in viticultuur en oenologie. Waarna ook Professor Elizabeth Wolkovich een blik gaf op de toekomst van wijnbouw onder een opwarmend klimaat.
De grillen van het klimaat Maar liefst 60% van de sessies ging over de impact van klimaatverandering op wijnbouw. Die is net zoals bij andere teelten niet te onderschatten. Vandaag ondervinden we de impact al, maar de toekomst zal nog grilliger worden. In koelere regio’s is de stijging van de gemiddelde temperatuur tijdens het groeiseizoen welgekomen, maar in de warmere gebieden kan dit voor grote problemen zorgen. Een ander aspect is de variabiliteit van het klimaat. Geen enkel jaar is nog hetzelfde. Het is die onvoorspelbaarheid waar moderne wijnbouwers rekening mee moeten houden en elk jaar goed de risico’s zullen moeten afwegen. Droogte, onweders en stormen, ze zullen allemaal meer voorkomen en de lengte en kracht zal toenemen. Als wijnbouwers hebben ze zelf een impact door aan regeneratieve landbouw te doen en de carbon footprint zo laag mogelijk te houden.
Visie op wijn maken Pieter Raeymaekers vertelt dat ze ook op het eigen Wijndomein Valke Vleug te Puurs-St-Amands goede, eerlijke en kwalitatieve wijn willen maken. De wijngaard wordt er ook beheerd volgens het principe van regeneratieve landbouw met focus op een rijk bodemleven en biodiversiteit: niet ploegen, inzaaien van bloemenweides, stimuleren van een divers ecosysteem, composteren... Hier geen herbiciden of pesticiden, de bescherming van de wijngaard gebeurt natuurlijk. Ze willen kunnen spelen met alle elementen, want dat is de essentie van het wijn maken.

België als wijnland internationaal op de kaart zetten Ons Belgisch wijnland is nog onbekend in het buitenland maar met de groei van onze sector zal daar zeker verandering in komen. Pieter Raeymaekers gaf op het congres samen met Daniel Wilson, Professor Wine Business Institute of the School of Business and Economics bij Sonoma State University, een keynote over hoe je het best cool climate wijnen in de markt zet. Het is immers niet zo evident om een natuurlijk product met veel vintagevariatie op een professionele manier aan de man te brengen.
Ook gastland Canada is nog een betrekkelijk jong wijnland, de opmars dateert van begin jaren 1980, net zoals in België. Ondertussen telt Canada meer dan 12,000ha wijngaarden en 600 wijndomeinen verdeeld over 4 regio’s. Naast het bekende Icewine staat het land vooral bekend voor zijn mooie Cabernet Franc, Chardonnay, Riesling en Pinot Noir. Het wijnland is in volle ontwikkeling, met de juiste klimatologische omstandigheden en interessante bodems.
||
||