Eerste binnenstad-terraslocatie in Nederland plasticvrij

Restaurant
Drie horecazaken aan de Haven in Leiden sluiten zich aan bij de beweging Plastic Vrij Terras. Zij willen op hun terrassen alle plastic voor eenmalig gebruik vermijden. Het gaat om rietjes, verpakkingen van bijvoorbeeld koekjes, honing, pepermunt of theezakjes, melkcups en alle overige plastic dat als zwerfafval op straat of in het water kan belanden.
De landelijke beweging Plastic Vrij Terras is vorig jaar gestart met enkele Haagse strandpaviljoens en groeit aan de kust gestaag door. De Leidse Haven is de eerste Nederlandse binnenstadlocatie die zich aansluit. De restaurants Brasserie De Poort en Tanoor hebben hun terrassen al geheel plasticvrij gemaakt. Het naastgelegen Lot en de Walviswil op korte termijn volgen.
Het initiatief voor een zwerfplasticvrije Haven komt van stichting Duurzame Horeca Leiden en omstreken, het analytisch initiatief Plastic Spotter en de landelijke Plastic Vrij Terras beweging. Het is de bedoeling dat andere terrasdichte gebieden in Leiden zullen volgen. De gemeente Leiden steunt deze campagne.
Stichting Duurzame Horeca Leiden en omstreken (zie ook www.duurzaamuiteten.nl ) stimuleert restaurants en andere horeca om hun footprint te verkleinen. Haar werkregio is Leiden, randgemeenten en de gehele Duin- en Bollenstreek.
Leids terrasplastic belandt in vogelnesten en andere lokale natuur. Een deel stroomt via de Rijn naar Katwijk. Het vindt dus ook zijn weg naar zee, waar het bijdraagt aan de plastic soup. Voor de Leidse biologen van Plastic Spotter is dit type afval goed herkenbaar. Hun team gaat met kano’s regelmatig de grachten op om zwerfplastic op te vissen. Horecamateriaal maakt structureel deel uit van hun vangsten. De EU verbiedt vanaf 1 juli 2021 weliswaar bepaalde soorten wegwerpplastic, maar dat verbod dekt niet alle horecamateriaal.
Voor het terrassenproject van stichting Duurzame Horeca Leiden (eo) verzamelt Plastic Spotter het zwerfplastic uit de grachten en gaat zij dit systematisch in kaart brengen. Met de resulterende data hopen de samenwerkende partners het Leidse zwerfplastic beter te kunnen bestrijden.
Op 1 augustus 2020 wordt deze actie om 11.00 uur ingeluid bij het terras van Brasserie De Poort, Haven 100, Leiden. Hier zullen de deelnemende ondernemers de Plastic Vrij Terras verklaring ondertekenen. Deze verklaring hangen zij op in hun restaurants. Wethouder Ashley North zal namens het stadsbetuur met een schepnet een stuk plastic uit het water vissen als symbolische start van deze campagne.
Vertegenwoordigers van de pers zijn hierbij van harte welkom.
Alles lezen uit de restaurantbranche? ga naar onze restaurantpagina