Afbeelding

Elektrisch frituren of op waterstof?

Horeca Algemeen
Hewigo is er klaar voor
‘Vooruit kijken en vernieuwen, kenmerkt ons beide’, meldt René ter Woord van Hewigo over het partnerschap met vakvereniging ProFri. De vertegenwoordiger verkoopt sinds 2001 bakwanden en ovens aan cafetaria’s, snackbars, vis-en oliebollenkramen. ‘Wij doen kennis op in de markt door de contacten die we hebben met ondernemers en die delen we met ProFri. Andersom volgen wij de voorspellingen van ProFri over ontwikkelingen in de markt op de voet.’
Een van de actuele ontwikkelingen die zowel leveranciers zoals Hewigo als cafetaria’s bezighoudt, is de energiekwestie. ‘Particulieren zullen het eerst van het gas afgaan, maar voor onze klanten zie ik dat nog niet zo snel gebeuren.’ Hij legt uit dat er ontzettend veel vermogen nodig is om met stoom te doen wat friturende ondernemers nu met gas doen. ‘We hebben geëxperimenteerd met inductie onder de frituurpan. Dit staat nog te veel in de kinderschoenen om het een goed alternatief te laten zijn. Bovendien weten we niet of elektrisch inderdaad de oplossing moet worden of dat dat bijvoorbeeld waterstof zal zijn.’
Eigen fabriek Hewigo heeft ook elektrische apparatuur in het assortiment. ‘De klant bepaalt welke energiebron hij graag gebruiken wil en kan.’ Doordat ze een eigen fabriek hebben waar nog veel met de hand gemaakt wordt, kan Hewigo snel schakelen. ‘Dus welke energiebron het ook wordt, wij zullen staan klaar.’
Minder gas verbruiken Ook duurzaamheid is een hot item. Qua energieverbruik doen de ovens en bakwanden van Hewigo het keurig, met een rendement vantussen de 92 en 93 procent. ‘Dat is al twintig jaar de norm en daarin valt niet meer te innoveren. Ondernemers in de branche kunnen nog wel iets besparen door minder pannen aan te zetten. Ook op vetverbruik zal nog winst te behalen zijn door goede vetfiltersystemen. ‘Snackbars verkopen nog evenveel, maar kunnen met minder personeel toe, omdat bestellingen planbaarder zijn dan wanneer mensen onverwacht binnenlopen. Die extra pan laten branden is dan ook niet nodig.’ Op technologisch gebied heeft Hewigo stappen gezet. ‘De laatste jaren hebben we vooral geïnnoveerd met elektronica. Ondernemers vinden het prettig als ze met één scherm zowel de ovens als verlichting en muziek kunnen bedienen. En wij verhelpen storingen op afstand, we kunnen exact uitlezen hoe het met een apparaat gaat.’
www.hewigo.com