Afbeelding

Wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca schuift door naar 2022

Horeca Algemeen
De jaarlijkse wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca en Beste Leermeester Horeca, georganiseerd door SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca), schuift door naar 2022 vanwege de impact van de coronacrisis op de horeca en het horecaonderwijs. Dat heeft de wedstrijdcommissie besloten. Ook vorig jaar werd de wedstrijd verplaatst.
Normaal gesproken zou de wedstrijd, net als ieder jaar, in juni starten. “We voelen ons als vanzelfsprekend geroepen om leerbedrijven, leermeesters, scholen en studenten te helpen, maar we beseffen ons ook dat het afgelopen jaar extreem lastig is geweest voor zowel leerbedrijven als leerlingen. Door de lange lockdowns was er voor veel leerlingen en stagiairs geen plek. Er werden gelukkig wel creatieve oplossingen bedacht om leerlingen aan het werk te houden en zichzelf verder te ontwikkelen. Echter is dit verreweg van optimaal en staat dit ver af van een normaal school- en leerjaar. Er zal dus weinig input zijn om leerbedrijven te nomineren én te beoordelen”, aldus Ricardo Eshuis, voorzitter van de wedstrijdcommissie Beste Leerbedrijf Horeca.
Praktische tips voor opleidingsplan 
Afgelopen jaar heeft SVH verschillende leerbedrijven advies gegeven op hun ingestuurde opleidingsplan en beste leerbedrijven gesteund in de take away acties door dit uit te lichten op de social media kanalen. Eshuis: “Op de website van Beste Leerbedrijf Horeca biedt SVH tips om mee aan de slag te gaan als leerbedrijf. Met handige inzichten over het schrijven van een opleidingsplan, het opstellen van een introductie- en inwerkprogramma en het voeren van formele gesprekken. SVH stelt leerbedrijven nog steeds in de gelegenheid hun opleidingsplan naar ons te sturen, dan beoordelen onze deskundigen het plan en geven praktische tips om te verbeteren.”
Twee winnaars laatste editie 
Tijdens de Horecava in januari 2020 werd Restaurant ’t Havenmantsje uit Harlingen uitgeroepen tot Beste Leerbedrijf Horeca 2019/2020. De tweede plaats ging naar Hotel Pulitzer uit Amsterdam. Le Brasseur uit Maarssen maakte op de derde plaats de lijst compleet. Die editie werd voor het eerst ook de titel Beste Leermeester Horeca uitgereikt. Deze prijs ging naar Nita Huning - Koster, leermeester van Partycentrum ’t Noorden in Aalten. Beide winnaars zijn binnenkort te beluisteren in de podcast van SVH op Spotify.
Over de wedstrijd
De wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca wordt jaarlijks georganiseerd door SVH, in opdracht van de sector. Deelnemende leerbedrijven worden tijdens deze strijd beoordeeld door de eigen leermeesters, studenten en docenten, alsook door de wedstrijdcommissie, bestaande uit vertegenwoordigers van SVH, KHN, SBB, FNV Horeca en oud-winnaars. Omdat goede leermeesters van onschatbare waarde zijn, maakten zij tijdens de laatste editie van de wedstrijd voor het eerst ook kans op de titel Beste Leermeester Horeca. Eshuis: “Soms blinkt een leermeester dermate uit, dat dit een verschil maakt in een bedrijf. Dat is dan niet per se het beste leerbedrijf. Met de wedstrijd wil SVH goed werkgeverschap stimuleren en een bijdrage leveren aan de best mogelijke praktijkopleiding voor nieuwe horecamedewerkers.”
Winnaars Beste Leerbedrijf Horeca  
 • 2019/2020: ‘t Havenmantsje Harlingen
 • 2018/2019: Van der Valk Hotel Sassenheim-Leiden
 • 2017/2018: Het Hooihuis Roosendaal
 • 2016: DoubleTree by Hilton Amsterdam Centraal Station
 • 2015: Restaurant Vroeg
 • 2014: Stempels Haarlem
 • 2013: Hotel Greenside Texel
 • 2012: McDonald’s Nederweert
 • 2011: Sheraton Amsterdam Airport Hotel
 • 2010: Golden Tulip Tjaarda Oranjewoud
 • 2009: Conferentiehotel Willibrordhaeghe
 • 2008: Restaurant Smits Koffiehuis in Amsterdam
 • 2007: Landgoed De Wilmersberg in De Lutte
Winnaars Beste Leermeester Horeca 2019/2020 
 •  Nita Huning - Koster, ‘t Noorden Aalten