Afbeelding

Buiten warm zitten

Horeca Algemeen
In veel gemeenten mogen horecazaken hun terras uitbreiden om, rekening houdend met de verplichte 1,5 meter afstand, toch flink wat gasten kwijt te kunnen. In sommige gemeenten zijn parkeerplekken getransformeerd in extra terras of zijn zelfs straten autoluw gemaakt. Ook zijn er plannen om die terras ruimten ook te benutten wanneer de ‘R’ in de maand is.
Verwarmen De zomer is voorbij en de herfst doet zijn entree. Dat hoeft niet te betekenen dat het terrasleven enige tijd op slot gaat. Met de juiste verwarming is het prettig vertoeven, mits het niet regent of sneeuwt. Er zijn diverse mogelijkheden om een bepaalde buitenruimte efficiënt te verwarmen op gas of elektrisch.
Terras Voor de horeca gelden er natuurlijk andere richtlijnen als bij het buitenterras van de woning. Met een tafel verwarming op gas is het comfortabel in de loungeset of rond een tafel. Kies wel voor een veilige verwarming unit. Een veilig tafel gas verwarming is Kiwa gekeurd en bovendien kindveilig. Mocht een heater omvallen dan schakelt het zich automatisch uit.
Gas of elektrisch Elektrische terrasverwarming wordt bijna altijd in een hangende variant geleverd. Liggende terrasverwarming bestaat er zowel in een elektrische variant als op gas. Elektrisch verwarmen gebeurt met een lamp en bij gas vindt er verbranding plaats.
Horeca De horeca gebruikt voornamelijk de hangende terrasverwarmer. Deze wordt meestal boven een raam, schuifpui of deur gehangen. Vanaf dit punt straalt de warmte naar beneden af en wordt de warmte vooral bij het gezicht gevoeld. Staande terrasverwarmers zijn gemakkelijk te verplaatsen en geven veel warmte af. Zogenaamde flameheaters verwarmen van bovenaf en werken met een zichtbare vlam.
Kosten Alleen wanneer terrasverwarmers veel worden gebruikt zal de terrasverwarmer op gas goedkoper worden. Voor horecaondernemers met meerdere toestellen kan dit dus op jaarbasis interessant zijn. Het rendement van elektrische terrasverwarmers is echter beter. Onder meer de reflector achter de lamp zorgt daarvoor. Deze reflector zorgt dat de warmte op precies de juiste plek komt. Nadeel van gasverwarming is de hogere installatiekosten.