Afbeelding

Kokskleding aanschaffen: aan deze eisen moet de kleding voldoen

Catering

Ben je kok of kok in wording? Dan weet je vast dat kokskleding aan verschillende eisen moet voldoen, onder andere vanwege de hygiëne en bruikbaarheid. Wanneer je nieuwe kokskleding gaat aanschaffen, moet je hier dus rekening mee houden. Wij zetten de belangrijkste eisen voor je op een rij.

Koksbuis en koksbroek

Koksbuizen en -broeken zorgen ervoor dat je als kok beschermt wordt tegen onder andere spetters en ander vuil. Handig, want tijdens het koken is hier al gauw sprake van. Daarnaast wil je natuurlijk dat de kleding mooi aansluit en dat je er lekker in kunt werken. Je kunt ervoor kiezen om een schort te dragen, zodat de broek nog extra wordt beschermd en langer meegaat. Vanuit het oogpunt van hygiëne kun je het beste kiezen voor de kleur wit. Op witte kokskleding zie je vlekken namelijk eerder, waardoor je deze ook eerder wast. Uiteraard kun je ook kiezen voor een andere kleur, het is maar net wat past bij de werkzaamheden en de werkomgeving.

Koksmuts

Een koksmuts dragen is noodzakelijk. Met een koksmuts wordt namelijk voorkomen dat er haren in het eten komen. Helemaal vanuit hygiënisch oogpunt is dit dus een vereiste. Koksmutsen zijn er in allerlei verschillende kleuren en stijlen. Zo kun je kiezen voor de traditionele, witte koksmuts of voor een heel ander model in een andere kleur. Ook hier is het zoeken naar wat past bij de werkzaamheden en binnen de werkomgeving.

Goede schoenen 

Zorg als kok ook voor schoenen die goed passen, omdat je veel werkzaamheden staand uitvoert en veel aan het lopen bent. Het is handig dat de schoenen een beetje ademen, zodat gezwollen voeten worden voorkomen. Kies idealiter voor schoenen met een antislipzool, omdat bij het werken in een keuken vaak veel ongelukken gebeuren door uitglijden of struikelen.

De kleding onderhouden 

Je kunt je kokskleding meestal wassen op 90 graden. Dit kun je zelf doen of uitbesteden. Uiteraard is het goedkoper om iedereen zelf hun kleding te laten wassen, maar hierbij is de kans wel groter dat er kwaliteitsverschillen ontstaan door bijvoorbeeld het gebruik van een verkeerd wasprogramma.