|
| reserveren-horeca-app-terrassen|overboekcalculator-horeca-reserveren

EEN SLIMME TOOL DIE BEREKENT HOEVEEL RESERVERINGEN EXTRA KUNNEN WORDEN AANGENOMEN

café
Het is een statistische zekerheid dat een gedeelte van de gasten die een tafel hebben geboekt niet komen opdagen. Maar hoe zorg je er gemakkelijk voor dat er geen lege stoelen overblijven in het geval van een no-show?
De terrassen en buitenruimtes van de Nederlandse horeca zijn na een lange adempauze weer geopend. Dit drijft restaurant- en café-eigenaren ertoe om op creatieve wijze zoveel mogelijk gasten op een verantwoorde manier buiten te kunnen ontvangen. Maar of je het bezoek een maand vooruit of slechts een uur vooraf wilt plannen, reserveren is voorlopig verplicht.
Stijgend no-showpercentage Online reserveren wordt alsmaar populairder. Tegelijkertijd ervaren ondernemers steeds vaker dat gasten met een reservering niet komen opdagen. Dit kan een verschil betekenen tussen winst en verlies, zeker wanneer een maximum van vijftig gasten op het terras geldt. Voorheen had het geval van een no-show een veel minder grote invloed op de omzet. Er zaten immers altijd wel een aantal gasten met een drankje aan de bar in afwachting van een tafeltje.Helaas kunnen lege tafels momenteel niet meer zo gemakkelijk op dezelfde wijze door nieuwe gasten worden bezet. Natuurlijk bestaan er inmiddels andere manieren om het risico op een no-show te verkleinen, zoals reserveringsfees of het systematisch uitsturen van herinneringen. Maar het kan een stuk eenvoudiger en slimmer!
Om zo min mogelijk lege tafels binnen een shift te hebben, wordt er door ondernemers vaak al op gevoel overboekt. Een ondernemer weet wel hoeveel reserveringen aangenomen kunnen worden om - met enig risico - alle no-shows op te vangen. Maar wat als je te maken hebt met een situatie waarin strak en verantwoord met het aantal reservering moet worden omgegaan en er zwaardere risico’s meewegen? Hoe bepaal je nauwkeurig het aantal overboekingen? Met andere woorden: hoe slaag je erin enerzijds zoveel mogelijk tafels te bezetten en anderzijds zo weinig mogelijk gasten teleur te stellen. 
Overboekcalculator Data Science Lab heeft een gebruiksvriendelijke en eenvoudige tool ontwikkeld die nauwkeurig kan berekenen hoeveel plekken op een dag veilig kunnen worden overboekt. Met veilig wordt bedoeld: de marge waarbinnen een ondernemer zonder al te groot risico meer reserveringen kan aannemen dan dat er plekken zijn, er tevens op kan vertrouwen dat er voor alle reserveringen die komen opdagen ook werkelijk plek is en er dus geen gasten teleurgesteld worden. Achter deze rekenmachine zit een wiskundige formule die rekening houdt met het aantal beschikbare plaatsen, het gebruikelijke no-showpercentage en de mate van gewenste zekerheid.
Zelf aan de slag Laten wij samen naar een creatieve en veilige manier zoeken om in te spelen op de huidige mogelijkheden. Probeer de Overboekcalculator om zicht te krijgen op het aantal veilige overboekingen voor jouw situatie: https://datasciencelab.nl/overboekcalculator/. Wij vinden dat slimme, innovatieve oplossingen met data binnen ieders handbereik moeten liggen. Ben je geïnteresseerd in slimme oplossingen op maat of gewoon benieuwd welke deuren wij met data voor jouw hotel, restaurant of café kunnen openen, neem dan een kijkje op onze website: https://datasciencelab.nl/ ­­
|