Goed werkende airconditioning? Professionele installatie vereist!

café
Het is zomer in Nederland en in augustus worden er weer tropische dagen verwacht! Om het binnenklimaat in jouw horecaonderneming aangenaam te houden draait de airconditioning tijdens het warme weer volop. Hiermee zorg je voor maximaal comfort voor je klanten in je restaurant of bar, maar ook voor luchtreiniging en een constante temperatuur voor het personeel in de keuken. Toch biedt het hebben van airconditioning hiervoor geen garantie. Zo ben je als eigenaar verantwoordelijk voor het in optimale conditie houden van je installatie. Ieder jaar constateert NVKL, de Nederlandse brancheorganisatie van erkende installateurs in koudetechniek en klimaatbeheersing, dat mensen onvoldoende op de hoogte zijn van het belang van goed onderhoud. Problemen en storingen aan de installatie komen daardoor regelmatig voor. Deze klachten kunnen eenvoudig voorkomen worden door het inschakelen van een erkende installateur.
Voorkom missers bij de installatie Vaak gaat het al mis bij het inregelen of installeren van de airco. Zo worden installateurs ingeschakeld die hier niet gecertificeerd voor zijn en komt het in een uitzonderlijk geval voor dat mensen ervoor kiezen het apparaat zelf te installeren. Zaken als de benodigde koellast, de isolatiewaarden van muren, daken en vloeren, de inhoud van de ruimte, locatie van ramen en deuren en de aanwezige ventilatie worden in dat geval vaak achterwege gelaten. Deze missers kunnen diverse negatieve gevolgen hebben, zoals tochtklachten, sterk schommelende temperaturen en hogere energiekosten.
Strenge controles op ‘doe-het-zelf airconditioning’ Split airco’s bevatten veelal f-gassen als koudemiddel. Airco’s die deze gassen bevatten mogen volgens de f-gassenverordening alleen geïnstalleerd worden door een monteur die beschikt over een f-gassencertificaat. Daarnaast moet het bedrijf waarbij de monteur in dienst is ook over een f-gassencertificaat beschikken. Zo wordt voorkomen dat er f-gassen uit het systeem lekken en schade aan het milieu aanrichten. Helaas komt het op kleine schaal toch voor dat (web)winkels doe-het-zelf pakketten aanbieden zonder dat hier een erkende installateur aan te pas komt. De kans op het lekken van koudemiddel is hierbij veel groter en vaak moeten er later nog aanpassingen of reparaties worden uitgevoerd aan de installatie. ILT, de Inspectie Leefomgeving en Transport, controleert van 1 juli t/m 15 september of webwinkels, witgoedzaken en bouwmarkten zich aan alle wettelijke regels houden wat betreft de verkoop van airconditioners. Zo moet de verkopende partij de consument hebben ingelicht over het feit dat zij een gecertificeerde installateur moeten inschakelen en moet de koper dit op zijn beurt kunnen aantonen.
Laat je installatie deskundig onderhouden Wil je klachten voorkomen, er zeker van zijn dat je alles uit je installatie haalt en er gegarandeerd comfortabel bij zitten deze zomer? Laat een erkende installateur dan jouw airco inregelen, installeren en onderhouden. De monteur controleert tijdens het onderhoud of de installatie bijgevuld moet worden met koudemiddel. In de loop van de tijd kan de hoeveelheid koudemiddel door verdamping of een lekkage namelijk afnemen. Indien je dit niet tijdig laat doen, neemt de werking van het systeem af en verbruik je meer stroom. Daarnaast controleert de monteur het filter van de installatie. Een vervuilde installatie kan namelijk verkoudheid, keelpijn, geïrriteerde luchtwegen en geurklachten veroorzaken door bacteriën en schimmels die zich in de lekbak en verdamper bevinden. Verstopte en vervuilde filters zorgen daarnaast voor een verlies aan blaaskracht.
Kies een NVKL erkende installateur Twijfel je over welke installateur je hiervoor het beste kunt inschakelen? Kies dan voor zekerheid en laat je goed voorlichten door een NVKL erkende installateur om zeker te zijn van kwaliteit, duurzaamheid en professionaliteit. Alle NVKL installateurs zijn in het bezit van de NVKL erkenning, waar ze één keer in de twee jaar op getoetst worden. Zij voldoen hiermee aan alle verplichte wetgeving van de F-gassenverordening, kennen de risico’s van koudemiddelen en werken met de juiste technische hulpmiddelen om hiermee om te gaan en de veiligheid te waarborgen. Je kunt daarnaast altijd terugvallen op de geschillencommissie die aan de NVKL erkenning is gekoppeld. Op www.nvkl.nl vind je installateurs die gecertificeerd zijn. Kijk voor meer informatie over airconditioners op www.nederlandkoel.nl.