|||
||| |||

Italiaanse sterrenchef kookt in restaurant Aroma in Vaassen

BCBG Magazine

Het in het Gelderse Vaassen gevestigde Italiaanse fine-diningrestaurant Aroma krijgt eind maart een beroemde Italiaanse gastchef in huis. Aroma’s eigen veelgeprezen chef Pasquale Carfora vroeg de bevriende land- en streekgenoot Simone Nardoni (1987) om ‘voor even’ zijn keuken te delen. Gasten kunnen zo kennismaken met de keuken van JRE-restaurant Essenza en de bijzondere sterrenchef uit de pittoreske badplaats Terracina (Latina) die gezien wordt als een nog immer stijgende ster.

De samenwerking tussen Aroma en Nardoni belooft een onvergetelijke culinaire ervaring op te leveren voor gasten van het restaurant. Nardoni zal zijn creativiteit en culinaire vaardigheden inzetten om samen met chef Carfora een uniek menu te creëren. De gasten kunnen zich verheugen op een verfijnde en smaakvolle reis door de moderne Italiaanse keuken van vandaag.

Aroma Italian Fine Dining staat bekend om haar eigentijdse, soms zelfs avantgardistische Italiaanse keuken die vanaf het begin indruk maakte op de culinaire wereld. De komst van Simone Nardoni in maart is een unieke kans voor fijnproevers om kennis te maken met de verfijnde creaties van deze meesterlijke Italiaanse collega-chef.

De gastchef-ervaring met Simone Nardoni bij Aroma Italian Fine Dining zal plaatsvinden op 22 en 23 maart 2023. Reserveringen kunnen vanaf nu worden gemaakt via de website van Aroma (restaurant-aroma.nl). Wees er snel bij, want de beschikbaarheid is beperkt.

In de derde week van maart verwelkomt restaurant Aroma Italian Fine Dining gastchef Simone Nardoni, eigenaar van het befaamde restaurant Essenza in Terracina, Italië. Met een Michelin-ster op zijn naam behoort Nardoni tot de bovenlaag van de Italiaanse culinaire wereld. De komst van deze gastchef is extra bijzonder omdat zowel Nardoni als de eigenaar en chef van Aroma, Pasquale Carfora, beiden opgroeiden in de regio Agro Pontino in Midden-Italië.

Honger naar vernieuwing Geschoren hoofd, baardje, gespierd bovenlichaam met tatoeages ... dat is de kloeke kok achter restaurant Essenza. Nardoni, geboren en getogen in het dorpje Pontinia (direct naast Terracina), werkte onder meer bij Mugaritz in Spaans Baskenland dat tot de wereldtop gerekend wordt. Zijn voortdurende honger naar vernieuwing van klassiek Italiaanse gerechten leidde tot de opening van zijn eigen restaurant in een afgelegen zijstraat van Pontinia in 2011. In het bescheiden plaatsje startte hij met het uitdragen van zijn visie op de hedendaagse Italiaanse keuken: historische smaken en recepturen die klassieke gerechten richting een nieuwe beleving stuwen. In 2019 maakte hij de stap naar het centrum van Terracina.

‘Verrassend en origineel’ Internet staat vol juichende recensies over deze chef. Zijn relatief kleine restaurant ligt vlak bij het strand en de haven en biedt een charmant uitzicht op de ruïne van de oude tempel voor Jupiter Anxur die al meer dan 2000 jaar boven de badplaats uittorent. Het interieur van het restaurant is stijlvol en luxueus ingericht met hier en daar wat industriële accenten. De gepresenteerde gerechten worden vaak ‘verrassend’ en ‘origineel’ genoemd.

Tyrreense zee De keuken van Nardoni ging met de tijd mee. Allereerst is die enigszins verankerd in de regio met dagverse vis uit lokale wateren, maar vlees komt wat de chef betreft uit heel de wereld. “We bevinden ons hier in een van de meest waardevolle delen van de Tyrreense kust. Ik zou nergens anders willen zijn”, zegt Nardoni, “maar ik ben niet gevangen in de regio.” Scheermessen met sake is een voorbeeld van zijn soms dwalende hoofd.

De wijnkaart maakt indruk met zowel Italiaanse als internationale etiketten. De bediening komt zeer professioneel over en de sommelier kan veel uitleg geven over de wijnvoorraad en geslaagde combinaties met het menu.

Dessert fundamenteel Opvallend veel aandacht geeft Essenza’s keuken aan het dessert. “Naar mijn mening zijn de ‘dolci’ een van de belangrijkste onderdelen van het menu”, zegt de chef. “Ze sluiten de avond immers af en zijn het laatste waarmee je indruk kunt maken op een gast. Daarom is het dessert voor ons fundamenteel.”

Over Pasquale Carfora: Pasquale Carfora is de patron-cuisinier van restaurant Aroma Italian fine dining. Hij groeide op in een gezin waar gedreven omgegaan werd met koken. Het was altijd een combinatie van plezier en noodzaak. Door de boerenachtergrond van zijn moeder kwam hij al op jonge leeftijd in aanraking met hoe op het platteland omgesprongen werd met voedsel: een oer-proces waar gedacht wordt in termen van ‘kop tot staart’ en ‘vers van het land op het bord’. Die mentaliteit zat er al in bij zijn grootouders die al boerden kort na de Tweede Wereldoorlog. “We eten wat we produceren”, zei zijn grootvader al. Pasquales moeder zette de noodzaak om te koken om in een ware passie. Dat werkte aanstekelijk op de jongeman, maar kok worden was in zijn jeugd een weinig aansprekende gedachte. En zo studeerde hij af als bouwkundig ingenieur. Om zijn studie te bekostigen hielp hij als bordenwasser en langzaamaan werd hem een positie in de keuken gegund. Hij ontwikkelde zich als autodidact en volgde verschillende cursussen aan de Gambero Rosso, een organisatie die zich richt op het bieden van hoogwaardige trainingen en het bevorderen van uitmuntendheid in de eigentijdse Italiaanse gastronomie.

Na gewerkt te hebben bij verschillende lokale restaurants en kennis gemaakt te hebben met keukens op niveau, verhuisden hij en zijn levenspartner Elisa naar Nederland. Al snel belandt hij bij het hoofdstedelijke Grand Hotel Krasnapolsky waar hij definitief voeling krijgt met de verfijnde manier van koken. Hij ontmoet hier ook Jacob Jan Boerma, de toenmalige driesterrenchef die ook verantwoordelijk was voor restaurant The White Room in het hotel.

Kennismaking met moderne Italiaanse keuken In 2021 besluit hij samen met zijn schoonfamilie om het twee jaar eerder gesloten restaurant van Boerma (De Leest) in het Gelderse Vaassen over te nemen. Zijn missie: Nederland kennis laten maken met de moderne verfijnde Italiaanse keuken. Een Italiaans restaurant dat – als een van de weinige – de gangbare menukaart van de doorsnee Italiaan niet volgt, maar zich focust op verfijning en de presentatie van een moderne Italiaanse keuken. Zo presenteert Carfora alle mogelijke nuances van zijn Italiaanse keuken die gestalte kreeg door zijn eigen achtergrond, de Italiaanse historie en regionale ontwikkelingen, seizoensingrediënten, smaakvolle nicheproducten en tot slot zijn uitgesproken liefde voor koken.

|||
|||
|||