|
| |

Jozua Jaring en Bas Averdijk openen Brasserie Bruis Haarlem

BCBG Magazine
Chef-eigenaar Jozua Jaring en maître Bas Averdijk van sterrenrestaurant Ratatouille Food & Wine in Haarlem openen op 3 november 2021 hun Brasserie Bruis in Haarlem. De brasserie is gevestigd op de Lange Veerstraat 15, op de plaats waar voorheen restaurant Petossi zat. Bruis is een informele brasserie waar de gast terecht kan voor internationale brasseriegerechten op niveau, een hapje en een goed glas wijn.
De compagnons waren al een tijd op zoek naar een laagdrempelige zaak om samen te ondernemen. Jozua Jaring (43 jaar): “De Lange Veerstraat ligt in hartje centrum en is een gezellige bruisende straat met veel horeca. Het is de ideale locatie voor een toegankelijke brasserie. Toevallig ligt Bruis naast het pand waar ik Ratatouille Food & Wine ooit ben begonnen in 2013. Inmiddels zit Ratatouille sinds 2015 aan het Spaarne, op 2 minuten loopafstand van Bruis.”
Lekker eten met een goed glas wijn De kaart bestaat uit à la carte gerechten zoals carpaccio, terrine van eendenlever, crème brûlée van witlof, ravioli, tarbot, ribeye en eendenbout. Voorgerechten zijn er vanaf € 11,50, hoofdgerechten vanaf 14,50 en desserts vanaf € 9,-. Jozua Jaring: “Daarnaast is er een driegangenmenu voor € 39,- en zijn er appetizers zoals oesters en een vleesplank. Die laatste zijn ook geschikt voor de gast die snel even een hapje en een drankje wil komen nuttigen. Met Bruis bieden we lekker eten gemaakt van topkwaliteit producten met een goed glas wijn in een informele, relaxte sfeer. We zijn vanaf 17.00 uur open, zodat ook de concert- en theaterbezoeker in alle rust van een goede maaltijd kan genieten.”
Eén team, één buis Het interieur van het 100 m2 grote restaurant heeft de afgelopen tijd een kleine make-over gekregen, met als resultaat een sfeervolle zaak met een intieme sfeer. Bas Averdijk (36 jaar): “De kleuren in het restaurant zijn wat lichter geworden en er staan nieuwe, met stof beklede stoelen. Er is plaats voor maximaal 45 gasten, inclusief 4 plaatsen aan de eetbar. Het keukenteam en het bedieningsteam werken nauw samen en daarom presenteren we ons richting de gast als één team door het dragen van dezelfde kleur buis.”
Uitgelezen wijnselectie Met zijn ruime ervaring staat Bas Averdijk garant voor een uitgelezen wijnselectie die aan ieders wensen kan voldoen. Bas Averdijk: “Er is een compacte wijnkaart van een kleine 20 betaalbare wijnen die zowel per fles als per glas verkrijgbaar zijn. Daaronder zijn drie mousserende wijnen, want we willen de naam Brasserie Bruis natuurlijk eer aandoen. Prijzen per glas gaan van € 5,- tot € 10,-, een glas Philipponnat champagne kost € 15,-.
Voor wie wat dieper wil gaan is er een tweede wijnkaart met klassiekers op niveau uit Frankrijk en Italië en de rest van de wereld. Voor de gast die iets heel specifieks zoekt kunnen we natuurlijk putten uit de wijnkaart van Ratatouille, daar staan zo’n 500 wijnen op.”
Bruis broedplaats Voor beide compagnons blijft Ratatouille Food & Wine de basis. Jozua Jaring: “Het team van Bruis draait de zaak zelfstandig, waarbij Bas en ik de supervisie over de voorkant en de keuken hebben. Vanzelfsprekend zijn we regelmatig in Bruis en zal ik zeker in het begin af en toe een dinerservice meekoken. In Bruis geven we anderen de ruimte om te ondernemen en daarnaast wordt het de broedplaats waar we mensen opleiden die, als ze dat wensen, later bij Ratatouille kunnen werken. Om het team compleet te maken zoeken we overigens nog collega’s voor de keuken en de bediening.”

Brasserie Bruis opent de deuren op 3 november 2021. De brasserie is gevestigd aan de Lange Veerstraat 15 in Haarlem en is geopend van woensdag tot en met zondag vanaf 17.00 uur. Website: www.brasseriebruis.com.
Over Jozua Jaring en Bas Averdijk Chef Jozua Jaring werkte onder meer als (sous)chef bij toprestaurants De Hoop op d’Swarte Walvis in Zaandam, Vis & Ko in Haarlem en Chapeau! in Bloemendaal. Na twee eigen restaurants in Hoorn gehad te hebben, opende hij in 2013 Ratatouille Food & Wine in Haarlem, dat in 2014 een Michelinster kreeg. In 2015 verhuisde hij Ratatouille naar het uit 1612 stammende monumentale pakhuis ‘Het wapen van Gelderland’ aan het Spaarne. In november 2021 begint hij samen met zijn in Ratatouille Food & Wine werkende maître Bas Averdijk Brasserie Bruis in Haarlem.
De van oorsprong uit Twente komende Bas Averdijk heeft sterrenrestaurants als La Rive, Vinkeles en Rijks in Amsterdam, De Bokkedoorns in Overveen, Vrienden van Jacob in Santpoort-Noord en ’t Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht op zijn cv staan, waar bij voornamelijk als (assistent-)maître en restaurantmanager werkte. In 2016 start hij als mede-eigenaar restaurant en wijnwebshop Le Mortier in Haarlem op, dat hij verlaat om in 2019 als maître in Ratatouille Food & Wine aan de slag te gaan. In november 2021 begint hij samen met Jozua Jaring Brasserie Bruis in Haarlem.
|