|
| |

Een Alcoholvrij Alternatief

aanbevolen
Met dry January voor de deur kijken we natuurlijk extra naar de alcoholvrije alternatieven voor wine-pairing. Maar alcoholvrij is eigenlijk allang niet meer voor alleen de vaste-maand na de feestdagen. Een goed alternatief mag gewoon niet ontbreken op de kaart. Vien0% is zo’n alternatief. Vien0%® is een reeks gefermenteerde alcoholvrije dranken. Gemaakt op basis van vers groenten- en fruitsap. Geïnfuseerd met diverse kruiden of specerijen. Een ambacht door gedreven ondernemers die de gefermenteerde dranken op een hoog niveau hebben gekregen. Smaakvol en niet te zuur en een optie voor elk gerecht. Vanavond rijdt u gewoon naar huis.
Direct Fans Hoe is Vien0% nu eigenlijk tot stand gekomen? Ondernemers Kees en Masha Hoksbergen vertellen er graag over: ‘Wij zijn echte levensgenieters. Hard werken en af en toe onszelf verwennen met een diner op topniveau. Standaard kiezen we voor het wijnarrangement, maar tijdens de zwangerschap van Masha zat dat er dus niet in. Om niet de hele avond op spa rood door te moeten brengen, vroegen we de sommelier van dienst of er geen alcoholvrij alternatief beschikbaar was. Dat was er, Vien0%. We waren direct fan.’
Deal Kees en Masha zijn dus niet de bedenkers van de gefermenteerde dranken? ‘Dat klopt. Steeds vaker kozen we voor Vien0% tijdens de diners. Maar plots vertelde een sommelier ons dat de eigenaresse er mee op ging houden. We konden het niet geloven en via de sommelier hebben we contact opgenomen. Tijdens het gesprek met de eigenaresse kijk je elkaar al aan en weet je, dit gaat het worden. De deal was al snel beklonken en we gingen aan de slag.’
Buitenbeentjes Hebben jullie nog aanpassingen doorgevoerd? ‘We vonden de originele dranken soms wat zuur, dus we hebben het fermentatieproces teruggebracht naar 4 dagen. Verder maken we alles zelf en gebruiken we met name de ‘buitenbeentjes van de groente en fruit. De dranken zijn zodoende nog steeds lang houdbaar, volledig biologisch en hebben ook nog een mooi plekje in het terugbrengen van de afvalstroom.
De Alcoholvrije Pairing Uiteraard nemen we de proef op de som samen met Maître Sommelier Cas Kratz. We gaan ook hiervoor een pairing bij de gerechten van Sidney. Een alternatieve, alcoholvrije pairing dus.
Amuse Cas Kratz: ‘Voor de amuse zou ik kiezen voor Meloen en Komkommer. Dit om als tegenhanger te fungeren van de zure appel en de pittige shesuan peper. De ronde smaak van meloen gaat ook helemaal mee in de dikte van de blauwe kaas en de cacoa.

Voorgerecht ‘De Enoki gaat heel mooi samen met de Framboos en Tomaat. Het is eigenlijk meer een toevoeging op het gerecht omdat het naadloos overgaat in de tomaat ponzu dressing. De smaken volgen elkaar mooi op dankzij de gerecht eigen smaken.’
Tussengerecht ‘Bij het spruitblad ga ik voor de Druif en Venkel. De primaire inzet van de druif is zacht en vriendelijk. Zodoende krijgt het gerecht de leiding met de passievrucht. En het anijzige van de venkel stimuleert de smaak van koriander in de souflé. Een mooie samensmelting van gerecht en drank.’
Hoofdgerecht ‘Voor het Shiso gerecht kies ik voor de Zwarte bes met Knol. Simpele reden. De zwarte bes met zijn hoge zuurgraad spreekt aan en combineert fijn met de groene olijf en de shiso. De knol geeft achterwege nog een aardse toon die weer samengaat met de morilles.’ 
|