Afbeelding

EIA 2024: behaal fiscaal voordeel bij aanschaf energiezuinige grootkeukenapparatuur

Horeca Algemeen

Mede dankzij een intensieve lobby van de branchevereniging Grootkeuken Nederland komt diverse grootkeukenapparatuur voor 2024 in aanmerking voor de investeringsaftrek (EIA). Dat betekent in feite dat de belastingdienst meebetaalt aan de aanschaf van energiebesparende apparaten. Maar dat is niet de enige winst. Omdat deze minder energie verbruiken, krijg je als ondernemer ook nog eens een lagere energienota. Kortom, dubbel voordeel!

Wat is de EIA?
De EIA is een fiscale regeling waarmee de overheid ondernemers ondersteunt bij investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Wanneer je als ondernemer gebruik maakt van de EIA kun je 40% van de investeringskosten – van in dit geval de grootkeukenapparatuur – aftrekken van de fiscale winst, bovenop je gebruikelijke afschrijving. Ook betaal je minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Tel uit je winst!

De energielijst op internet
Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vind je de Energielijst 2024. In de Energielijst staan alle bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor de EIA-regeling. Ook vind je er meer informatie over de werking en het digitale aanmeldformulier. Alleen met dit formulier kan je de EIA-aanvraag indienen.

Betrouwbaarheidsniveau en eHerkenning
Je hebt een eHerkenning nodig om een melding te doen in het eLoket van Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO). Voor eenmanszaken, maatschappen of vennootschappen onder firma volstaat DigiD. In het eLoket van Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO) wordt uitgelegd hoe je dit kunt doen. Je kunt een eHerkenningsmiddel aanvragen via rvo.nl/eLoket of direct via eHerkenning.nl. Voor een EIA-melding geldt betrouwbaarheidsniveau 2+. Het kan een paar dagen duren voordat je de inloggegevens binnenkrijgt, houd daar rekening mee.

Welke grootkeukenapparaten komen in aanmerking?
Energiezuinige bedrijfsmiddelen die zijn opgenomen in de Energielijst 2024. komen in aanmerking voor subsidie. Dat zijn onder andere de volgende grootkeukenapparaten en -technieken: snelloopdeur voor koel- of vriescellen, Elektrisch frituurtoestel, Energiezuinige koel- en/of vriesinstallatie, Elektrische ovens, Heetgasontdooisysteem, Energiezuinige professionele koel- of vrieskast, Transkritische CO2 koel- en/of vriesinstallatie, Energiezuinige (vaat)spoel-of (vaat) wasmachine, Elektrische bakcarrousel, Multifunctioneel kook- en baktoestel.

Bron: www.grootkeuken.nl