Afbeelding

Over gouden gastvrouw Paris Koeleman

Horeca Algemeen

Paris Koeleman straalt als gastvrouw op de beursvloer van de Brabanthal, die voor deze gelegenheid is omgetoverd tot een verfijnd restaurant. De afgelopen twee dagen waren zeer spannend voor de acht beste studenten van Nederland, die zich met glans hadden gekwalificeerd voor de spannende eindstrijd van Skills. Paris Koeleman vertegenwoordigt met trots de zwarte brigade van het ROC van Amsterdam en combineert haar opleiding aan het ROCvA met haar werkervaring bij het 

chique restaurant Aan de Poel in Amstelveen.
De Nederlandse Kampioenschappen van Skills hebben een duidelijk doel voor ogen. Tijdens deze prestigieuze wedstrijd tonen de deelnemers hun vaardigheden door verschillende gastronomische diners te serveren aan vier kritische gasten. Elke finalist werkt nauw samen met een ervaren chef-kok om het perfecte menu en bijpassende wijnen te presenteren.

Paris heeft de uitdaging om haar veelzijdige vaardigheden als beste gastvrouw te tonen waargemaakt, van de lekkerste capuccino maken als barista tot het flamberen van gerechten en deskundig decanteren van wijnen, en vooral het uitstralen van een fabuleuze gastvrijheid.

Haar ambitie kent geen grenzen, zoals ze met een glimlach deelt: “Mijn doel is om binnenkort te schitteren in gerenommeerde restaurants zoals Le Ciel Bleu in het Amsterdamse Okura of wellicht restaurant de Bokkendoorns.” Hoewel haar droom nog niet verwezenlijkt is, blijft Paris vastberaden. Vandaag moest ze haar zeven concurrenten verslaan op een hoog niveau, terwijl de jury zeer streng toekeek. Een gouden prestatie om met veel trots op haar CV te vermelden. De eerste stappen op weg naar haar droomcarrière zijn gezet!

Over Rosanne Bos, de zilveren kok met acht kookwekkers
Vandaag stond kok Rosanne Bos van de Sterklas van het ROC van Amsterdam in de finale van Skills the Finals. Zeg maar gewoon de Nederlandse kampioenschappen voor het beroepsonderwijs. Zij won uiteindelijk de zilveren medaille, een zeer goede prestatie om trots op te zijn.

Aan haar carrière als leerling kok zal het niet liggen. Ze stond al achter de kachel van het Rijks. Het gerenommeerde restaurant van het Rijksmuseum en recentelijk versterkte zij het met een Michelinster gelauwerde team van Hotel Merlet in Schoorl. Met haar secure en creatieve instelling is zij duidelijk op weg naar de top van de Nederlandse kookwereld.

Als student scoorde zij dit jaar al goud bij een internationale wedstrijd in Litouwen (EK). Meesterkok Theo van Rensch gelooft in haar kwaliteit. ‘De Sterklas van het ROCvA wordt overwegend bezocht door mannelijke koks. Rosanne is dit jaar één van de twee vrouwelijke studenten’.

In een gesprek, na de eerste wedstrijddag, zegt Rosanne ‘Ik heb acht kookwekkers bij mij, iedere kookwekker is voorgeprogrammeerd op de tijd die ik heb voor mijn gerechten.’ Creatief ben ik zeker, maar ik werk graag strak en georganiseerd. De bellen van de kookwekkers hebben haar zilveren medaille ingeluid.

Over Elisa Vriendjes en haar bronzen Patissier-wedstrijd
Elisa Vriendjes is een inspirerend voorbeeld van doorzettingsvermogen en passie voor iedere student die Patissier wil worden. Vandaag won zij brons op de NK Finale van Skills the Finals voor het ROC van Amsterdam. Dé Nederlandse kampioenschappen voor het mbo! In deze wedstrijd streden de acht beste studenten van Nederland tegen elkaar in Den Bosch om de felbegeerde medailles.

Met haar ervaring en toewijding heeft Elisa alle bakkersingrediënten in huis om tot de top drie van beste patissiers van Nederland te behoren. Het was een spannende tijd voor Elisa met onder andere het maken van een showstuk en daarmee heeft Elisa de top drie bereikt. 

Over Lotte van Nederpelt en hotelreceptie, vierde plaats NK Skills.
De dronken gast, het omboeken van de kamer, het reserveringssysteem. Lotte van Nederpelt zal haar vaardigheden de komende dagen inzetten tijdens de Skillswedstrijd Hotelreceptie in de Brabanthallen. Zij behoort tot de beste acht van Nederland.

‘Ik trainde bijna iedere week’ lacht Lotte. ‘Je kunt veel leren, maar de basis moet je toch wel in je hebben. Ik heb ook veel geleerd tijdens mijn stage in het Hilton Hotel in Den Haag. Met mijn talen zit het ook wel goed. Mijn ouders wilden verhuizen naar Spanje. Als voorbereiding op het vertrek hebben zij mij in Nederland ingeschreven op de Internationale School, in Leiderdorp waar de voertaal Engels is. Wij zijn nooit verhuisd, maar ik ben wel vijf jaar in aanraking gekomen met leerlingen met diverse achtergronden. De vakmatige skills voor de wedstrijd trainde ik op school. Thuis ben ik aan het oefenen met het reserveringssysteem. Ik log in en kan zien hoe programma werkt.’

Afbeelding
Afbeelding