Afbeelding

Hoe stel je een goed horeca team samen?

Horeca Algemeen

Een vriendelijke glimlach bij binnenkomst, snelle service en heerlijk eten op tafel: het wordt allemaal mogelijk gemaakt door goed personeel in een horecagelegenheid. Niet alleen moet je moeite steken in het kiezen van de juiste mensen, ook zal je als horecaondernemer moeten investeren in het creëren van een goede dynamiek tussen collega’s. Daarom zullen we in dit artikel stil staan bij hoe je een efficiënt horecateam kan samenstellen en hoe je de onderlinge binding tussen werknemers kan verbeteren.

Duidelijke afspraken en rollen

Wie samenwerkt in een team, zal duidelijke afspraken moeten maken over wie welke taken heeft en dus welke rol iedereen aanneemt. Als je dit niet doet, loop je het risico dat er niemand de leiding neemt bijvoorbeeld, of dat er conflicten ontstaan door onduidelijkheden. Daarom is het noodzakelijk om aan iedere rol verantwoordelijkheden te plakken. Zet duidelijk op papier wat er wordt verwacht per functie, van de chefs en de bediening tot de mensen achter de bar en de managementposities. Door dit zwart op wit te zetten heb je als ondernemer ook iets om op terug te vallen en zorg je voor duidelijkheid onder het personeel.

Samenwerken en communicatie als de sleutel

Niet alleen in de horeca, maar op elke werkvloer is goed communicatie de sleutel voor een goed lopend bedrijf. Wordt er informatie achtergehouden voor werknemers of zijn er leidinggevende die allemaal hun eigen plan trekken, dan gaat het al snel mis. Goede communicatie voorkomt dit en zorgt er juist voor dat problemen snel kunnen worden verholpen en dat werknemers elkaar ondersteunen als het een drukke periode is. Het bevorderen van de communicatiecultuur, waar iedereen naar elkaar luistert en waarin er openheid heerst, zorg je voor het verhogen van de algehele prestaties.

Teamvorming

Niet alleen op de werkvloer zelf ontstaat er binding tussen werknemers, ook buiten de werkuren om kan je zorgen voor het bevorderen van de werksfeer. Zo is het een goed idee om met enige regelmaat een bedrijfsuitje te organiseren, zodat collega’s elkaar zonder de stress van een werkdag rustig kunnen spreken en elkaar beter leren kennen. Uit de praktijk blijkt dat dit soort teamuitjes zorgen voor meer binding in het team en moedigt het bovendien mensen van buiten aan om een horeca bijbaan te nemen.

Blijven ontwikkelen

Een laatste element wat kan helpen bij het ontwikkelen van een hoogwaardig horeca team, is door regelmatig workshops en cursussen aan te bieden. Dit schept de mogelijkheid voor werknemers om zich te ontwikkelen en te verbeteren op verschillende vlakken. Door mensen deze ontwikkelingsmogelijkheden te bieden, zorg je voor meer motivatie onder je personeel. Bovendien trekt het ook nieuwe mensen aan, als zij weten dat er groeimogelijkheden zijn. Zo kan je dus ook meer personeel werven, omdat het een aantrekkingsfactor is voor werknemers van bijvoorbeeld een uitzendbureau horeca.