Afbeelding
ORB-wijnen-nederlandsewijn

Zuid-Limburgs genieten met de lokale landwijn van Domein Steenberg

café
Wat van dichtbij komt is duurzaam. Om die reden maken steeds meer restaurants en traiteurs gebruik van lokale producten in hun gerechten. Dat geldt ook voor lokale wijnen. Regelmatig zien we dan ook een Gelderse of Limburgse naam op de kaart staan. Eén van die namen is Domein Steenberg. Dit wijnhuis is de nieuwste aanwinst in het assortiment van Oud Reuchlin & Boelen. De Riesling en Gewürztraminer zijn dan ook de lokale favorieten.
Sinds 2008 zijn de broers Marc en Luc Creusen samen met hun achterneef Stan Broechler de eigenaren van de wijngaard genaamd Domein Steenberg. Het domein ligt in het Zuid-Limburgse dorp Epen, midden in de Geulvallei.  
Hoewel de naam anders doet vermoeden, is Steenberg geen verwijzing naar de mijnsteenbergen in Limburg. Domein Steenberg heeft zijn naam te danken aan de bodem waarop de wijngaarden staan. De grond rondom het domein bestaat uit verschillende soorten steen waarvan de bovenste laag silex (ook wel bekend als vuursteen) de belangrijkste is. In de wijn proef je dan ook altijd de minerale tonen van vuursteen terug.
Domein Steenberg produceert verschillende landwijnen, waaronder Gewürztraminer en Riesling. 
De Riesling 2018 van het wijnhuis is een droge witte wijn, met een florale frisheid. Pittig, maar ook rond en iets fruitig, aldus de makers. De Gewürztraminer 2018 is intens geel met goud reflexen, en heeft een volle, stevige smaak. De zuren zijn discreet. Volgens Domein Steenberg is deze wijn een groot rijkdom – en dat kunnen wij alleen maar beamen. 
Wanneer je besluit één van de twee bijzondere Zuid-Limburgse landwijnen op de kaart te zetten, combineer deze dan vooral met lokale producten. 
Ben je benieuwd naar de wijnen van Domein Steenberg of ben je opzoek naar de perfecte Nederlandse wijn-spijs combinatie. Neem dan contact op met een van onze wijnadviseurs via: info@orbwijn.nl