|
| hakvoort-grootkeukens-logo|

Zomerse temperaturen? Extra opletten met koelapparatuur

Horeca Algemeen
Niet iedereen is fan van de hoge zomerse temperaturen. Koelingen bijvoorbeeld, worden juist nu extra belast. Een pijnpunt in veel professionele keukens – waar de temperatuur nóg verder oploopt. Horeca apparatuur leverancier Hakvoort Professional waarschuwt voor de kans op oververhitting van koel- en vriesapparatuur en geeft tips om dat te voorkomen.
Oververhitting Koelingen en vriezers moeten harder werken bij hogere temperaturen om de temperatuur stabiel te houden. Dat vraagt veel van ze. Vooral als deur vaak geopend wordt en warme lucht de koeling in stroomt. Oververhitting ligt op de loer, met vervelende storingen en zelfs uitval tot gevolg. “Dat is precies waarom vooral verouderde horeca koelkasten het bij hogere temperaturen begeven. De koelmotor kan het simpelweg niet aan,” legt adviseur Eric uit. Uitval van koel- en vriesapparatuur komt altijd ongelegen, zeker in de zomermaanden. Ga daarom goed voorbereid de warme periode tegemoet en neem slimme maatregelen.
Koel de koeling Het klinkt gek, maar ook koelapparatuur moet (af)gekoeld worden tijdens warme zomermaanden. Of in ieder geval in een zo koel mogelijke omgeving staan. Hoe koeler de omgeving, hoe minder de koelmotor wordt belast. Plaats koel- en vriesapparatuur niet in direct zonlicht, te dicht bij een warmte bron – zoals een hete grill, fornuis of friteuse – of in een te warme ruimte. Zorg voor voldoende aanvoer van koude lucht, bijvoorbeeld met behulp van ventilators.
Hou ook voldoende ruimte rondom koelingen vrij. “Dus géén dozen opstapelen op of naast de koelkast,” benadrukt Eric. “Dat is funest voor een goede ventilatie. De koeling kan de warme lucht dan niet goed afvoeren en raakt eerder oververhit.” Zet de koeling vooral ook niet te vol. Dat verstoort de luchtcirculatie waardoor de koeling minder hard koelt. Hou de bodem vrij, stapel niet te hoog en hou ruimte vrij aan de zijkanten van de roosters.
Stabiele temperatuur Een stabiele temperatuur is altijd belangrijk maar in de zomermaanden meer dan ooit. “Een koeling gaat bijkoelen als de temperatuur schommelt. Zet je iets warms in de koeling? Dan kan het zomaar zijn dat de temperatuur een paar graden omhoog schiet waardoor de koelmotor aan het werk gaat. Dat is extra belastend voor koelingen in de zomermaanden, vooral als dat meerdere keren per dag gebeurt.” Legt Eric uit. Probeer de koeltemperatuur zo koel mogelijk te houden. Beperk deuropeningen en zet vooral niets warms in de koeling.
Onderhoud, onderhoud en onderhoud Om zeker te zijn van goed werkende koelingen is periodiek onderhoud belangrijk. “Veel ondernemers onderschatten dit en kijken te weinig naar hun koel- en vriesapparatuur om. Met als gevolg dat ze bij piekmomenten en hogere temperaturen te maken krijgen met vervelende storingen. Dat wil je voor zijn. Goed onderhoud helpt daarbij.” Als tip noemt Eric het reinigen van de condensor. “Stof op de condensor is niet alleen gevaarlijk vanwege het brandgevaar, het zorgt ook voor slecht koelresultaat en de koeling kan de warmte bovendien niet goed kwijt.” Ook de deurrubbers verdienen extra aandacht. “Als deze gescheurd zijn - vaak het gevolg van niet of slecht reinigen - koel je als het ware met de deur open. Er is geen goede afdichting waardoor de koude lucht naar buiten ontsnapt. De koeling blijft dan continu bijkoelen omdat de temperatuur niet stabiel blijft, dat is extra belastend voor de koelmotor.” Legt Eric uit. Maar ook iets simpels als kiezen voor LED-verlichting in koelingen helpt. Conventionele verlichting geeft namelijk warmte af.
Wie helemaal zorgenvrij wil zijn, doet er goed aan om koel- en vriesapparatuur na te laten kijken door een professional. Met de genoemde tips kan alvast een goede start gemaakt worden en uiteindelijk een hoop ellende worden voorkomen.
|