Vanaf woensdag 16 september kunnen jonge chefs zich aanmelden voor de Prix Culinaire International Le Taittinger. Dit kan voor het eerst via Instagram. Dit maakte juryvoorzitter Lars van Galen vandaag bekend met een filmpje. De prestigieuze kookwedstrijd wordt voor de 54e keer georganiseerd.

Franse kooktraditie
Om mee te kunnen doen moeten de chefs een gerecht bereiden dat aansluit bij het jaarthema. Chefs kunnen zich dit jaar aanmelden via Instagram Stories. Zij sturen korte video’s/foto’s van de bereiding en het eindresultaat. Aan de hand hiervan bepaalt de Nederlandse jury wie deel mag nemen aan de nationale verkiezing. Om mee te doen moet je tussen de 24 en 40 jaar zijn, minimaal 5 jaar werkervaring hebben. Normaal is het een vereiste om in een restaurant te werken, maar vanwege corona wordt deze voorwaarde dit jaar niet gesteld.

Hoofdprijs: 20.000 euro
Dit jaar wordt de chefs gevraagd om een recept te creëren op basis van rundvlees. De Nederlandse winnaar mag in Parijs strijden tegen de winnaars uit andere landen en in januari koken voor een jury onder leiding van driesterrenchef Emmanuel Renaut. De uiteindelijke winnaar maakt kans op een geldprijs van 20.000 euro. Hiervoor moeten zij twee gerechten bereiden op basis van een vrij en een vastgelegd recept.

Persoonlijke inbreng
De Nederlandse ronde van de prestigieuze wedstrijd staat onder leiding van Lars van Galen, SVH Meesterkok en chef bij het met een Michelinster bekroonde restaurant ’t Lansink. De jury kijkt naar persoonlijke inbreng, techniek, bereiding, presentatie en uitstraling. De Nederlandse jury bestaat uit eerdere winnaars Jef Schuur (Bij Jef), Charly de Wijs (Chef aan de Werf) en Jonathan Zandbergen (Merlet). Op 16 november maakt Vitalie Taittinger, president van het champagnehuis, bekend wie Nederland mag vertegenwoordigen. Dit gebeurt tijdens een diner in het Van Gogh Museum.

Taittinger
Claude Taittinger lanceerde de culinaire prijs Le Taittinger in 1967 als eerbetoon aan zijn vader Pierre Taittinger, die het gelijknamige champagnehuis oprichtte. De award is in het leven geroepen om de rijke Franse kooktraditie over te dragen op een nieuwe generatie chefs. Champagne Taittinger wordt verkocht in meer dan 130 landen. Champagne Taittinger is in de Champagne-streek het enige familiebedrijf van dit formaat en staat onder leiding van madame Vitalie Taittinger en haar broer Clovis. Champagne Taittinger krijgt al jarenlang internationale erkenning door haar constante kwaliteit, finesse en elegantie. De Nederlandse voorverkiezing wordt sinds jaar en dag georganiseerd door wijnbedrijf Oud Reuchlin & Boelen.

Aanmelden
Aanmelden voor de Prix Culinaire International is mogelijk vóór 15 oktober, via het nieuwe Instagram-account prixculinaire_taittinger.